latinica  ћирилица
27/05/2018 |  11:31 | Аутор: СРНА

Митровић: Незадовољавајући темпо запошљавања дјеце погинулих бораца

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да темпо запошљавања дјеце погинулих бораца није задовољавајући, јер их се 1.034 још налази на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

Митровић је рекао Срни да посебан проблем у овом процесу представља образовна структура незапослених која не одговара привреди или привреда не потражује такве профиле свршених средњошколаца или студената.

Он је изразио очекивање да ће до краја ове године у Републици Српској бити запослено око 400 дјеце погинулих бораца кроз приправнички стаж, самозапошљавање, подстицај запошљавању, те појединачне видове запошљавања уз препоруке Републичке организације.

Митровић је напоменуо да Републичка организација у овом процесу има веома добру сарадњу са ресорним министарством, Заводом за запошљавање, Унијом удружења послодаваца Републике Српске и јавним установама и организацијама.

Он је изнио податак да је од 2011. на различите начине у Српској запослено више од 2.000 дјеце погинулих бораца, те подсјетио да је те године Републичка организација покренула процес запошљавања дјеце погинулих бораца када је ресорно министарство кренуло са израдом Акционих планова запошљавања.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је више од 1.500 дјеце погинулих бораца запослено у протеклом периоду, али да је нешто мање од овог броја и даље без посла.

Он је синоћ за АТВ рекао да је и ове године предвиђено акционим планом да 142 дјеце одради приправнички стаж, те да ће поједине институције и предузећа бити у обавези да их приме да би то одрадили.