latinica  ћирилица
27/05/2018 |  12:28 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Градишка: Завршава се Прво међународно дружење дјеце са потешкоћама у развоју

У Градишци се данас завршава Прво међународно дружење дјеце са потешкоћама у развоју. Током два дана 1.700 дјеце из 60 градова свих република бивше Југославије дружило се уз пригодне садржаје.

Манифестација је имала циљ да се покаже да не постоје разлике. Дјеца с потешкоћама у развоју и њихови родитељи исто живе и у Градишци, Тузли, Сарајеву, Београду и другим мјестима.

"Мислим да је лијепо да се дјеца друже јер она се толико међусобно воле и друже да је то невјероватно", каже Миодраг Мирковић из Ниша.

Једни од најређих обољења је лафорина болест. Напорима породице Гајић из Бањалуке и стручњака из Америке ради се на проналажењу лијека за Лафору.

И породица Блечић из Србије чије ћерка има Лафору, прикупља средства за проналазак лијека.

"Наша жеља од почетка је била, јер знали смо да је мала шанса за наше дјевојчице, да више ни један тинејџер у свијету не дочека тако тешку болест и тако тешке симптоме", истиче Сњежана Гајић из Бањалуке.

"Ми смо путем интернета сазнали за породицу Гајић и њихову битку и једноставно смо кренули и одмах се прикључили у прикупљање средстава и ево до данашњег дана смо успјели да прикупимо доста новаца и наставићемо даље са том борбом", наглашава Александар Блечић.

Под мотом "Ми смо дио вас" дјеца су показала креативност у многим областима.

"Орјентационо, пријављено је 60 удружења из преко 40 градова бивше Југославије гдје ће дјеца приказати шта они могу и на који начин са својим представама", рекао је Драгослав Шиник, предсједник Удружења за помоћ недовољно развијеним лицима Градишка.

Прво међунарадоно дружење дјеце са потешкоћама у развоју подржали су кабинет предсједника Републике Српске, Министарство просвјете и културе и Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, општина Градишка, Педсједништво БиХ, те многе установе, предузећа, удружења и организације.