latinica  ћирилица
27/05/2018 |  14:46 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд спреман и за разговор и за компромис

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не зна када ће у Бриселу бити настављен дијалог са Приштином и додао да је званични Београд спреман и за разговор и за компромис.
Александар Вучић, предсједник Републике Србије -
Александар Вучић, предсједник Републике Србије

Поводом најава из Приштине да би дијалог с Београдом у Бриселу требало да почне половином јуна, Вучић је рекао да Београд не бјежи од разговора.

- Послије маја обично долази јуни, а после и јули, а једном мора нешто да почне, а да ли ће /дијалог Београда и Приштине/ бити у јуну, јулу или августу то стварно не знам - изјавио је Вучић.

Према његовим ријечима, неопходно је да и Приштина испуни оно што је њена обавеза по Бриселском споразуму.

- Ми не бјежимо од разговора. Не могу више да идем на састанке и да не понесем Бриселски споразум и да их не питам када ће да испуне своје обавезе - рекао је Вучић.

Предсједник Србије рекао је да сваки пут поставља то питање.

- Онда сам се ја њима смучио с тим и више нико не жели да ме види, јер сваки пут поставим питање на које нема одговора, тако да нисам сигуран када ће дијалог да буде настављен - рекао је он.

Вучић је истакао и да је Београд спреман да разговара и да, како је навео, мора да види и резултате разговора.

Он је поновио да је Београд испунио све своје обавеза, а да Приштини није своју једину - о формирању Заједнице српских општина.

- Ако то неће, можемо да разговарамо о неком крајњем рјешењу, али то рјешење не може да буде да Србија признаје независност Косова, док ће они да се сагласе да Србија постоји као држава - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, то просто не може и то тако не иде.

- Наш народ треба да има повјерења и ми ћемо да се боримо за интересе своје земље, своје Србије, свог српског народа и других грађана који живе, и на Косову и Метохији, и у централној Србији и такву политику ћемо да водимо - рекао је он.

Према његовим ријечима, са Београдом није лако преговарати.

- Ми смо спремни на компромисе, безброј пута смо то показали, и на уступке са наше стране, али таква воља мора да постоји и са друге стране - рекао је Вучић.