latinica  ћирилица
27/05/2018 |  15:41 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

И. Сарајево- Обиљежен Дан Четвртог батаљона Војне полиције

Дан Четвртог батаљона војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске достојанствено је обиљежен данас у Источном Сарајеву, гдје су положени вијенци на споменик "Слава српском борцу", служен помен за погинуле и умрле припаднике јединице у Спомен-соби и одржана свечана академија у Културном центру Источно Ново Сарајево.
Дан војне полиције Сарајевско-романијског корпуса - свечана академија - Фото: СРНА
Дан војне полиције Сарајевско-романијског корпуса - свечана академијаФото: СРНА

Организатор овог догађаја је Удружење Ветерана војне полиције овог корпуса.

"На данашњем обиљежавању Дана Четвртог батаљона војне полиције присутна су била братска удружења припадника Војске и полиције Републике Српске, локалне заједнице, некадашњи припадници и чланови породица погинулих бораца ове јединице, на чему им се најискреније захваљујемо", рекао је Срни секретар Ветерана војне полиције Сарајевско-романијског батаљона Драган Пјевић.

Он је нагласио да је за чланове породица погинулих сабораца данас био организован и пригодан пријем и разговор, све с циљем да ветерани, војни полицајци, потврде и докажу да никада неће и не могу да забораве херојска дјела својих ратних сабораца.

Најзаслужнијим појединцима и институцијама, који су дали допринос раду овог удружења, као и организацији данашњег догађаја уручене су захвалнице.

Ова јединица формирана је 25. маја 1992. године и настала је од јединице војне полиције из касарне ЈНА "Виктор Бубањ" у Сарајеву.

У одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 13 припадника Четвртог батаљона, као и осам припадника бивше ЈНА из јединице од које је настао батаљон, а који су страдали у мају 1992. године у Добровољачкој улици у нападу муслиманских снага на колону ЈНА која се повлачила из Сарајева.