latinica  ћирилица
28/05/2018 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија пред пријевременим изборима?

Италија ни након 12 недјеља од одржавања парламентарних избора, што је рекорд у историји Републике, и даље нема владу, а "Коријере дела сера" пише да странке већ размишљају о пријевременим изборима који би могли да буду одржани 9. септембра.

Лист наводи да у палати Квиринале, резиденцији предсједника Италије Серђа Матареле, који је одбио да прихвати евроскептичног Паола Савону за министра економије па му је популистички мандатар Ђузепе Конте синоћ вратио мандат, теку драматични сати.

"Коријере дела сера" наводи да пријевремени избори, уколико их буде, неће бити обични тест воље бирача, већ референдум о Европи, о евру, а такође и о уставном устројству Италије.

"То је зато што је јасно да ће Предсједништво Републике - суочено са пријетњом импичментом - постати у предизборној кампањи једна од мета популистичког и суверенистичког фронта", пише дневник.

Луиђи ди Мајо, лидер Покрета пет звјездица који је на мартовским изборима појединачно имао највише гласова, изјавио је синоћ да би требало опозвати предсједника Матарелу због "издаје државе" јер је одбио да прихвати Савону за министра економије.

- Били смо на неколико корака од формирања владе, и заустављени смо јер је у нашем кабинету био министар који је критиковао ЕУ - рекао је Ди Мајо у интервјуу за РАИ.

Његов, за сада, несуђени коалициони партнер и лидер Лиге Матео Салвини изјавио је да би у Италији требало да се одрже нови избори.

- Италијани су на првом мјесту, њихово право да раде, буду безбједни и срећни. Недјељама радимо даноноћно како бисмо формирали владу која штити интересе италијанских грађана. Међутим неко каже НЕ (под нечијим утицајем). Никада више нећемо бити робови, Италија није колонија - рекао је Салвини.

Матарела је, након што му је Конте вратио мандат, у Квиринале на данашњи разговор позвао 62-годишњег економисту Карла Котарелија, који би могао да постане нови мандатар.

Љевици наклоњена римска "Република" Котарелија назива "Господин Маказице" због неуспјешног покушаја из 2013. да у функцији Специјалног комесара за ревизију јавних трошкова, за вријеме премијера Енрика Лете, утврди и смањи беспотребно расипање новца у италијанској јавној администрацији.

Након годину дана наредни премијер Матео Ренци вратио је Котарелија у Међународни монетарни фонд, гдје је крајем 80-их година прошлог вијека, као стручњак за фискалну политику, у сједишту у Вашингтону већ обављао разне функције.

Лист ипак оцјењује да, иако би избор Котарелија умирио финансијска тржишта, његова влада би тешко могла да обезбиједи већину у актуелном парламенту.