latinica  ћирилица
28/05/2018 |  12:58 | Аутор: СРНА

Везани Срби као живи штит чували мост на Сави у Броду

У наставку суђења припаднику ХВО-а Алминку Исламовићу за злочин над српским цивилима у Броду 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Лазар Шљука изјавио је да је 2. маја те године приликом преласка из Славонског у Босански Брод видио Србе везане за ограду моста преко Саве, за који се очекивало да ће бити бомбардован.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Шљука је рекао да не зна колико су Срба припадници ХВО-а везали са хрватске стране, а да их је са друге стране било двадесетак.

- Прошао сам брзо поред њих, нисам имао кад да гледам јер сам чуо да они као живи штит треба да сачувају мост од бомбардовања - изјавио је свједок у Суду БиХ.

Он је навео да су га са Ранком Кушићем 1. јуна 1992. године у Славонском Броду заробили припадници ХВО-а и муслиманских јединица и предали Никици Јозићу Бритви у Дом полиције у Босанском Броду да пишу изјаву. Никица га је, каже, тако ударио пендреком по руци да му је пукла кошуља.

- Послије су нас поново вратили у стару полицијску станицу у Славонском Броду гдје сам био 10 дана. Ја сам претучен првог дана када сам доведен. Хрватски војници су нас појединачно тукли, а нису бирали начин на који су то чинили. Осми дан био сам претучен скоро насмрт. Између осталог, стављали су нам пушчане цијеви у уста. Међу њима је било и муџахедина који су хтјели све да нас побију јер смо православци - свједочио је Шљука.

Свједок, који је био пекар, испричао је да је био оптужен за "неке пушке" и након пресуде пребачен у складиште у Тулеку у којем је било око 700, углавном старијих Срба мјештана и један младић од 15-16 година којег је упознао и наговарао да пређе у ХВО како би се спасио. Међутим, младић је то одбио и, на сву срећу, успио да преживи заробљеништво.

Шљука се присјетио кроз какву тортуру су прошли Бранислав Нарић и Винко Околић након заробљавања на Липи, гдје је била српска војска.

- У пролазу сам видио да их је тукао и мучио ко је како хтио - рекао је Шљука.

Свједок Вид Васић изјавио је да га је, заједно са супругом и комшијама, заробио Блажан Кљајић са војници ХВО-а 2. маја 1992. године.

Васић је рекао да су му они наредили да на мосту на којем је већ било везано за ограду најмање 40 Срба, повеже још 15 српских заробљеника који су у међувремену доведени.

- Били смо везани више од два сата и чекали авионе који су требали бомбардовати мост. Надлетјела су два авиона и бацила бомбе у близини моста. Једна је пала тако близу да је моју жену затрпао муљ. Тада смо се сви одвезали и разбјежали, осим Ратка Ковачевића који је настрадао јер је био везан жицом - испричао је Васић.

Он каже да су након тога сви враћени у полицијску станицу, па пуштени кућама. Послије неколико дана, по њега и његову жену дошао је Бритва који их је за 5.000 КМ пребацио у Славонски Брод, одакле је отишао у Њемачку.

Свједок Љубица Алексић, која је од раније познавала Исламовића, изјавила је да га је видјела само једном током претреса зграде када су тражили Душка Зеленовића који је, наводно, био снајпериста.

Каже да га није виђала ни у рату, ни касније, те да га је данас у судници "препознала по осмијеху".

Судија Зоран Божић сугерисао је тужиоцу да убудуће изврши селекцију свједока како би добили квалитетне исказе, те избјегли непотребно узнемиравање свједока и трошкове Суда. Тужилац Мирослав Јањић, који мијења тужиоца Милорада Барашина у овом случају, рекао је да ће наредних дана Суду и одбрани доставити нову листу свједока.

Алминко Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције 101. брдске бригаде ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила.

На терет му је стављено и одвођење заточених на принудни рад, као и паљење и пљачкање њихове имовине, али и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

Суђење ће бити настављено 11. јуна.