latinica  ћирилица
28/05/2018 |  15:44 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Брчко: Припрема пројекта ауто-пута Бања Лука - Београд

У Брчком је одржан састанак представника ЈП "Аутопутеви" Републике Српске, Јавног предузећа "Путеви" Брчко и градоначелника Дистрикта Синише Милића. Разговарано је о усаглашавању пројекта ауто-пута Бања Лука – Београд са просторном планском документацијим Дистрикта Брчко и брчанском заобилазницом.

Јавно предузеће "Аутопутеви" Републике Српске већ неколико година ради на припреми пројекта и изналажењу модела финансирања ауто-пута од Вукосавља до Брчког и од Брчког до Бијељине, односно према граници са Србијом.

"Сада смо дошли у ситуацију када је потребна и техничка страна те цијеле приче, то је израда планске и студијске документације. А то не можемо да радимо сами, јер једним дијелом траса нашег аутопута пролази кроз територију Брчко Дистрикта", рекао је директор ЈП "Аутопутеви" Републике Српске Душан Топић.

Градоначелник Брчког, Синиша Милић, каже да је Дистрикт кроз већ постојећу просторно-планску документацију дефинисано да заобилазница Брчко буде дио ауто-пута од Бањалуке према Бијељини.

"Код нас је у току израда нове просторно-планске документације и у зависности од ових разговора које будемо водили, ми ћемо, наравно, и у том просторном плану дефинисати детаљне тачке тог будућег пројекта", истиче градоначелник Дистрикта Брчко Синиша Милић.

Милић је истакао и да је Дистрикт, као локална заједница, заинтересован да буде укључен у што већу и ширу мрежу ауто-путева и брзих цеста, и да је то општи интерес Дистрикта.