latinica  ћирилица
28/05/2018 |  16:02 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Обнова Трнова захваљујући финансијској помоћи Владе Републике Српске

У посљедњих 6 мјесеци Трново је претворено у градилиште, реконструишу се зграде, прави Трг посвећен хероју Отаџбинског рата Срђану Кнежевићу, завршава парохијски дом, отворени су дрвопрерађивачки производни погони. Подршку развојним плановима Трново дао је шеф Клуба посланика СНСД-а у ПС БиХ Сташа Кошарац, који је посјетио општину и разговарао са начелником Драгомиром Гаговићем.

Финансијска помоћ Владе Републике Српске Трнову од 250.000 марака већ се реализује. За замјену крова и дотрајале фасаде на зградама у улици која ће бити претворена у Трг Срђана Кнежевића, са бистом хероја Отаџбинског рата, утрошено је 100.000 марака.

"Наредна фаза је 150.000 КМ, гдје ће се овај простор поплочати и тако створити мали градски трг примјерен за окупљање грађана Трнова у разним приликама, а на том простору биће забрањен саобраћај", рекао је начелник општине Трново Драгомир Гаговић.

У Трнову су отворени или су у фази отварања три прерађивачка погона. Чека се концесиона дозвола за фабрику воде, гдје ће бити запослено 20 радника. Локални буџет имао је значајан прилив од туризма, с обзиром на то да је дио Јахорине на територији ове општине.

"Ово довољно говори о томе да се у Трнову води одговорна политика, како би становништво остало на овом простору и како би млади људи добили посао у Трнову, и то је највидљивија политика да се становништво задржи, а квалитет повећа и побољша", нагласио је шеф Клуба посланика СНСД Сташа Кошарац.

Кошарац и Гаговић разговарали су о све учесталијим појавама миграната на улицама Трнова, с обзиром на то да је у близини Азилантски центар у федералној општини Трново.

Сагласили су се да Полиција Републике Српске у складу са препорукама Владе држи под контролом кретање миграната.