latinica  ћирилица
28/05/2018 |  17:30 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град: Потписан меморандум о сарадњи са Чешком

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Анчић потписала је меморандум о разумијевању са амбасадором Чешке у БиХ Јакубом Скалником за пројекат "Обновљиви извори енергије за централни топлификациони систем" у овој општини. Вриједност пројекта, који ће бити реализован у наредне три године, износиће преко три милиона марака.

Становници ове општине за вријеме зиме користе све врсте алтернативних горива за гријање. Овим пројектом, не само да ће бити први пут обезбијеђена топлана, као и топловод до крајњих корисника, него ће се у многоме смањити емисија штетних гасова.

"Сматрам да ће студија изводљивости за коју је изабран извођач радова, показати који је то најоптималнији енергент, да се гријемо у општини Мркоњић Град", истиче начелник општине Мркоњић Град Дивна Анчић.

Ово није једини пројекат под покровитељством Чешке, у који је укључена општина Мркоњић Град. Уз Маглај и Ливно, проводиће и пројекат размјене искуства и трансфер знања, гдје ће се кроз пројекте унаприједити и остали сегменти, као што су отпадне воде и управљање отпадом.

"Пројекат као овај, може помоћи општинама у БиХ да се приближе стандардима ЕУ, а то може бити и дио прогреса ове државе", рекао је амбасадор Чешке у БиХ Јакуб Скалник.

Тренутно ће се радити на самој студији, а када се одабере најбоље рјешење, кренуће се са првим радовима.

Вриједност пројекта топлификације износи око 1.800.000 евра, док се очекује да ће топлана кренути са радом за три године.