latinica  ћирилица
28/05/2018 |  17:31 ⇒ 29/05/2018 | 07:41 | Аутор: РТРС

Чамцем преко Саве - све више миграната и у Семберији!

Гранична полиција је у претходна два дана спријечила 155 миграната да илегално уђу у БиХ, 18 је откривено непосредно након илегалног уласка, а четири при покушају изласка из Босне и Херцеговине. Мигрантска криза није заобишла ни Семберију. Полиција је недавно у пограничном селу Горње Црњелово, код Бијељине, пронашла неколико миграната, који су тражили пут за Сарајево.

Горње Црњелово, мјесто уз границу, са Србијом дијели ријека Сава. Најближи пут до Србије води скелом. Преко пута је мјесто Јамена, а само шест километара ваздушном линијом је и Хрватска.

Недавно су у овом селу боравили мигранти, углавном држављани Пакистана, Сирије и Авганистана, који су тврдили да су препливали Саву. Мјештани у ту причу не вјерују.

Некада се на насипу Тополовац гледао ниво Саве због поплава, а данас због илегалних улазака миграната.

Иако су мигранти у Горњем Црњелову кратко боравили, мјештани не крију забринутост. Пантелија Ружичић дочекао их је у локалној кафани.

Мирољубиви мјештани, углавном пољопривредници, питају се, ако мигранти дођу, шта би они радили ту. Не крију страх, јер су чули за приче о обијању викендица и кућа.

Да мигранти улазе у Семберију, недавно је потврдио и начелник Полиције у Бијељини Жарко Ћосић.

Министарство безбједности, али и Министарство за људска права и избјеглице, нема рјешење за мигрантску кризу, нити адекватан одговор, упозорава члан Главног одбора СНСД-а Милица Марковић.

"Нелегални мигранти који улазе у БиХ, односно пропустљивост у погледу нелегалних миграната је управо на граници Републике Српске, а ту се помиње Бијељина, Зворник, Вишеград и Требиње, што значи да Српска прва има проблем са нелегалним мигрантима. На томе је требало да поради министар Мектић и Министарство безбједности", каже Марковићева.

На питања да ли је повећан број миграната и како су дошли до Семберије, из Граничне полиције БиХ нисмо добили одговор.

Посљедњих дана примјетно је присутво миграната и у самом граду.