latinica  ћирилица
28/05/2018 |  17:33 ⇒ 29/05/2018 | 07:34 | Аутор: РТРС

Међусобне размирице у Анкетном одбору

Приговори посланика Драге Калабића да је предсједник Анкетног одбора Бранислав Бореновић прекршио Пословник о раду биће разматрани на сутрашњој сједници овог тијела, чији је задатак да испита чињенице у вези са трагичном смрћу Давида Драгичевића. Неспоразуми предсједника Анкетног одбора и његовог замјеника распламсани су након што је Бореновић послао отворено писмо министру унутрашњих послова Драгану Лукачу.

На почетку сједнице, коју Калабић назива ванредном, а Бореновић редовном, биће разматран приговор да је предсједник Анкетног одбора ту позицију, наводно, искористио за обрачун са политичким неистомишљеницима. Калабић најављује да ће Бореновића упознати са могућим посљедицама таквог дјеловања.

"Ставови Анкетног одбора утврђују се на сједници, и да их износи предсједник. Није било сједнице, а изнесен је став као да је то, наводно, став Анкетног одбора", каже посланик Драго Калабић.

Бореновић каже да ће колеги Калабићу дати могућност да на сједници изнесе ове и остале примједбе. Питаће га и зашто на Одбору није гласао против именовања Борислава Радовановића за члана овог тијела.

Ове и остале приговоре СНСД-а објашњава покушајем оспоравања рада скупштинског тијела, чији је мандат да сачини важан извјештај који ће, како каже, садржати одлучне ставове.

"Колега Калабић је гласао једногласно, као и ми, за приједлог групе 'Правда за Давида', да њихови представници буду господин Радовановић и госпођа Тешановић. Они су били на свим сједницама и нико их није оспорио, чак ни министар Лукач на почетку пете сједнице, гдје је чак поздравио све присутне у сали", каже предсједник Анкетног одбора Бранислав Бореновић.

Са ставом министра Лукача да је недопустиво да Радовановић, оптужен за тешко кривично дјело у Скупштини, испитује припаднике МУП-а и Тужилаштва, сагласна је предсједница Владе Жељка Цвијановић. Каже да Бореновић не чува углед Анкетног одбора којим предсједава.

"Ако при томе имате једну овако трагичну ствар у позадини, онда људи морају да буду посебно кредибилни и да се са пажњом односе према свему овоме. Али, очигледно је да то није био циљ. И моја обавеза је да кажем да сам препознала да то није њихов циљ, него нешто друго", рекла је Цвијановићева.

Приговоре СНСД-овог Драге Калабића разматраће чланови Анкетног одбора, у којем већину имају посланици опозиционих странака.

Коначан извјештај о чињеницама у вези са смрћу Давида Драгичевића, Анкетни одбор Народној скупштини треба да поднесе до 11. јуна.