latinica  ћирилица
28/05/2018 |  17:50 ⇒ 17:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсједник парламента Гане: Преиспитаћемо став о независности Косова

Гана ће поново размотрити свој став о признању самопроглашене независности Косова, рекао је у разговору са предсједницом Скупштине Србије Мајом Гојковић предсједник парламента Гане Арон Мајкл Окваје.
Предсједница Народне скупштине Маја Гојковић и предсједник Парламента Гане Арон Мајкл Окваје - Фото: РТС
Предсједница Народне скупштине Маја Гојковић и предсједник Парламента Гане Арон Мајкл ОквајеФото: РТС

Арон Мајкле Окваје предводи парламентарну делегацију Гане која је у посјети Скупштини Србије, а састаће се и са предсједником и премијерком Србије.

 Предсједници два парламента нагласили су да је ова посјета историјска, јер је предсједник Скупштине Гане први званичник који је посјетио Београд послије распада бивше Југославије.

Развој парламентарне сарадње и потписивање меморандума сљедеће године биле су главне теме разговора.

"Посебан дио разговора је о нашим преговорима са Приштином и о Косову и Метохији и заштити културног блага Србије на Косову и Метохији. Разговарали смо о ставу Гане према Косову и рекао је да ће питање статуса Косова бити поново размотрено", рекла је предсједница Скупштине Маја Гојковић.

Арон Мајкл Окваје рекао је да му је драго што о могућностима сарадње разговарају у здању у којем су председници Тито и Нхрумах потписали документ о оснивању Покрета несврстаних.

"Заинтересовани смо за сарадњу у области образовања, науке, медицине. Са предсједницом српског парламента разговарао сам о важном спољнополитичком питању за Србију и рекао сам да ћу о томе разговарати са предсједником Гане, како би преиспитали наш став", рекао је Арон Мајкл Окваје.

Чланови скупштинског Одбора за спољне послове такође су се састали са предсједником Парламента Гане, Ароном Мајклом Оквајеом, који је истакао да се историја двије земље не сме заборавити и да је историја подсетник на све изазове коју су земље и народи превазишли. 

"Стабилност и људска права веома су битне за развој једне државе, а ми желимо да вратимо и оживимо идеје Покрета несврстаних", истакао је предсједник Парламента Гане.

Предсједник Одбора Жарко Обрадовић истакао је да посјета предсједника Парламента Гане пружа основу за развијање билатералних односа између двије земље, на политичком и економском плану. 

Саговорници су се сложили да простора за сарадњу има у области инфраструктуре, привреде, прехрамбене индустрије, енергетике и образовања.