latinica  ћирилица
28/05/2018 |  19:04 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

На Космету нови инцидент: Троје Срба повријеђено

На Космету поново инциденти! Троје Срба је повријеђено, од којих једно теже, након што су Албанци каменовали групу повратника приликом обиласка Цркве Свете Тројице у Петричу код Клине. Уз овај инцидент, већи дио дана у јужној српској покрајини, обиљежила је блокада прилаза цркви од стране око 150 Албанаца.

Око педесет повратника и интерно расељених у косовском селу Петрич прво је заустављено, а потом од стране Албанаца и нападнуто и прекинуто у намјери да прославе сеоску славу.

"Комшије су блокирале дио гдје су се обиљежавале Тројице, ту је полиција, КФОР, УНМИК, чекамо до даљњег шта ће се догодити", каже мјештанин Петрича.

Након блокаде, повратницима је омогућено да приђу и упале свијеће у Цркви изграђеној 1992. године, а потом демолираној '99. Током њиховог повратка, упркос јаким полицијским снагама, Албанци су их каменовали.

Тројица су повријеђена од којих један теже. Косовска полиција потврдила је да је ухапсила једног из групе Срба у Петричу, због сумње да је починио ратни злочин у том селу 1999. године. Представници Срба најновије насиље осуђују и траже реакцију КФОР-а.

"Ти људи су нападнути само зато што су дошли да обиђу своју светињу, цркву која је порушена '99. године, да на њој прережу славски колач, да посјете своја огњишта, која деценију и по не могу да обнове, и да као становници Петрича размотре да се тамо врате", истиче директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Далибор Јевтић, министар у Влади самопроглашеног Косова, додаје да је тај чин још један додатан притисак, који се врши на расељене, на оне који би жељели да се врате.

Данашњем инциденту претходио је јучерашњи напад на амбуланту у насељу Суви До код Косовске Митровице.

Свакодневни напади које, по изјавама званичника, трпе Срби Космета, доказ су, кажу, да је неопходно рјешење питања јужне српске покрајине. Неопходно је, истичу, и да међународне снаге, коначно, постану гарант мира.