latinica  ћирилица
28/05/2018 |  19:44 | Аутор: СРНА

Српска листа: Кфор, Унмик и ЕУ да заштите Србе

Српска листа, најбројнија политичка партија косметских Срба, затражила је од Кфора и других међународних организација да заштите Србе у метохијској котлини, саопштено је из те партије.
Српска листа - Фото: РТРС
Српска листаФото: РТРС

Српска листа позива међународне представнике да најхитније реагују и заштите Србе у складу са мандатом који им је повјерен, због очигледно синхронизоване акције која има за циљ застрашивање Срба на Косову и Метохији и спречавања повратка расељених.

Према истом сценарију, као и раније, истиче се у саопштењу, без икаквих доказа хапсе се виђенији Срби на Косову и Метохији који се одлуче на повратак, физички нападају и повређују, пријети се уништавањем српских цркава и манастира, каменују се амбуланте у којима српски љекари лијече Србе и Албанце у Сувом Долу, онемогућава се чак и посјета остацима Цркве Свете Тројице коју су екстремисти девастирали.

"Шта још треба да се деси да међународна заједница реагује", 

питају из Српске листе.

Из Српске листе траже и од амбасадора, представника Унмика и ЕУ да подигну глас против малтретирања Срба, јер је ово, истичу, превршило сваку мјеру.

У саопштењу се наглашава да злодјела имају само једно за циљ - промјену етничке слике и фактичког стања на терену, с намјером довршетка етничког чишћења Срба са Косова и Метохије.

Из Српске листе поручују да се нечињењем међународних представника даје зелено свјетло за наставак акција којима се обесмишљава било какав покушај нормализације и суживота у срединама са већинским албанским становништвом.