latinica  ћирилица
28/05/2018 |  21:07 | Аутор: СРНА

Амбасадор Хајрић нема подршку институција

Све активности амбасадора и другог дипломатског особља БиХ које се односе на област образовања, попут одвијања наставе на "босанском" језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу, у Аустралији, могу се искључиво сматрати приватним активностима физичких лица које немају никакву подршку, ни сагласност надлежних институција, саопштено је Срни из Министарства иностраних послова БиХ.
Министарство иностраних послова БиХ (Фото: mvp.gov.ba) -
Министарство иностраних послова БиХ (Фото: mvp.gov.ba)

У саопштењу се наглашава да Министарство БиХ није надлежно за питања образовања, како унутар БиХ, тако и у иностранству.

Након што амбасадор БиХ у Хагу није спровео инструкције министра, као и позирања амбасадора БиХ у Москви са ратном заставом БиХ, из Министарства иностраних послова БиХ истичу да је ријеч о још једном примјеру како се једностраним и неприхватљивим активностима наноси немјерљива штета и БиХ и њеној дипломатији.

Амбасада БиХ у Канбери саопштила је да је овог викенда, први пут у историји, започела настава на такозваном босанском језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу, Аустралија.

Из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића саопштено је да за одвијање наставе на "босанском" језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу, у Аустралији, не постоји никаква сагласност Предсједништва БиХ, те да, уколико је амбасадор БиХ у Аустралији Мирза Хајрић предузимао неке активности у вези са тим, то искључиво радио као приватно лице, а не као амбасадор БиХ.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац поручио је данас да је за Републику Српску, њене грађане и институције потпуно неприхватљиво наметање појма "босанског" језика, као и "босанске" нације.