latinica  ћирилица
29/05/2018 |  18:26 ⇒ 30/05/2018 | 02:15 | Аутор: РТРС

Калабић: Бореновић и у пиџами, изгледа, може да износи свој став као став Одбора

У Бањалуци је завршена сједница Анкетног одбора формираног одлуком Народне скупштине Републике Српске с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.
Драго Калабић - Фото: РТРС
Драго КалабићФото: РТРС

Послије сједнице, прес конференцију је прво одржао замјеник предсједника Анкетног одбора Народне скупштине Српске Драго Калабић.

"Нисмо се договорили око неких процедуралних ствари које су основа нашег рада. Ја сам прегласан у томе да предсједник Одбора не може износити своје ставове као ставове Одбора, када то није изгласано на сједници. Он изгледа може у пиџами, у кафани да износи свој став и да каже да је то став Одбора“, рекао је Калабић.

Он је истакао да се процедуре морају поштовати.

"Зашто он има потребу да крши процедуре, и зашто је под пресијом да то мора бити тако. Потреба је да се ово што брже заврши, ја сам хтио да се одраде још неке ствари, није удовољено мом ставу. Ја сам сугерисао колегама да не улазимо у истражне радње, али нисам то могао да спријечим", рекао је Калабић.

Калабић је, како каже, сматрао да није у реду што нису узели изјаве од суспендованих инспектора или стручњака из области патологије, а не да патолога испитују лаици. Он додаје да је "очито да неко има намјеру да се књига брзо затвори и да се то тако уради".

"Ви знате да сам ја потпуно онемогућен, јер сам позиција, али ја имам свој став и право да га кажем. Не бих спекулисао о томе како ће изгледати закључци, али сам рекао око ставова сваком члану одбора да би, у складу с Пословником, требало дозволити да има своје мишљење. Моји приједлози нису данас уважени, али нећемо о томе док не донесемо коначни извјештај", рекао је замјеник предсједника Анкетног одбора и додао да је ружно да се Пословник крши на тај начин и да “постоји стална пресија да се пожури, да се скрате неке радње.

Калабић је поновио да чланови одбора морају да ураде све како треба, без обзира на то колико то може потрајати.

"Добили смо и додатни материјал, али га нисмо прихватили, јер смо се усагласили да радимо само на основу оног што смо тражили. Не знам ко је пошиљалац", рекао је Калабић и додао да је сљедећа сједница Анкетног одбора у четвртак.

Извор: АТВ