latinica  ћирилица
01/06/2018 |  14:51 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Представљене књиге Епитаф за Босну и Коме сметају "мали Руси"

У Београду су данас представљене књиге Епитаф за Босну Џевада Галијашевића и Коме сметају "мали Руси" Предрага Ћеранића, које говоре о дешавањима у БиХ, сталним притисцима на Републику Српску, али и на Србију и Русију.

Галијашевићево дјело, како је речено на промоцији, говори о ружном лицу Босне, тамној и скривеној страни идентитета мале земље и муслимана видљивој на свјетској позорници тероризма и екстремизма.

Ћеранићева књига представља аналитичку студију о геополитичким процесима и посљедицама које ти процеси изазивају на простору на коме су сукобљавања кроз вјекове била најдраматичнија.

Галијашевић је објаснио да наслов његов дјела потиче од старовизантијског, грчког назива епитафиос - кратко слово које се пише на споменику покојнику.

Према његовим ријечима, то је погребно слово за врсту разумјевања своје државе од Сарајева а у којој вам је дозвољено да организујете терористичке групе и организације и да не судите злочинцима јер их прихватате као своје.

"Та филозофија која је у Сарајеву постала дио система уништава посљедњи траг БиХ. Када погледају преко плота у Бањалуку виде да је то држава и да тај ентитет брине о свом образовању, пензијама и свему другом а све вријеме је изложен великом притиску геополитичких сила", рекао је он.

Галијашевић сматра да је мета радикалног исламизма Република Српска, односно "једини неосвојени политички простор и за НАТО и за радикални исламизам и за Алију Изетбеговића".

"То је једни политички простор који је имао дубоки осјећај државности и заштите за грађане, односно оно што се зове држава", рекао је он.

Он је и на практичном примјеру објаснио разлику између сарајевских и власти у Бањалуци.

"Босански муслимани воле џамију, обновили су хиљаде џамија и направили хиљаду нових, а предсједник Српске Милорад Додик је правио зграду владе у Бањалуци у којој су институције Српске", нагласио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, Додик је асвалтирао путеве, направио неколико нових болница и све оно друго што је у функцији државе и грађана, док је у Сарајеву федерална Влада подстанар.

Ћеранић је навео да текстови у обје књиге, нажалост, не губе на актуелности.

Он је оцијенио да Влада Републике Српке мора бити у сталном заседању, нема годишњих одмора за министре, те да мора да постоји тим који дневно реагује на све неистине и манипулације које друга страна непрекидно емитује.

Ћеранић је подсјетио да је и раније указивао на опасности које пријете Српској, међу која су и "обојене револуције".

"Ово што се дешава у Бањалуци и ови протести током којих се злоупотребљава смрт једног младића су рецепт преписан из Скопља /приликом промјене власти/", сматра Ћеранић.

Он је навео да је "тај метод данас на сцени у Српској где је присутна екипа из Скопља" која, како је рекао, користи и друштвене мреже и циља рањиве групе и младе од 19 до 20 година рачунајући на емпатију.

"Зарад свих нас морамо бити присутни у јавном простору и борити се за јавно мњење да нас све скупа не преваре", рекао је Ћеранић.