latinica  ћирилица
04/06/2018 |  18:53 ⇒ 05/06/2018 | 07:55 | Аутор: РТРС

Укинута ослобађајућа пресуда Орићу; Слиједи ли ново суђење?

Укинута је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу. Медији преносе да је Апелационо вијеће Суда БиХ, уважило жалбу тужиоца Мирослава Јањића у предмету против ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници. Суд БиХ то није званично ни потврдио, ни демантовао, а саопштено је само да је другостепена пресуда донесена. У Српској се надају новом суђењу.

Српске жртве Братунца и Сребренице ипак би могле добити правду. Апелационо вијеће Суда БиХ, према писању медија, утврдило је да су током првостепеног суђења за ратне злочине над српским цивилима, направљене битне повреде одредаба кривичног поступка. Ослобађајућа пресуда Орићу тиме је поништена, а српским жртвама и њиховим породицама враћена је нада у задовољење правде.

"Очекујемо да након поновљеног поступка коначно правда буде задовољена. Значи породице српских жртава из Сребренице и Братунца очекују једину могућу одлуку, а то је доживотна робија за ратног злочинца Насера Орића", каже Бранислав Васиљевић, предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Сребреница.

Одлуку Суд БиХ још није званично објавио, али јесте да је другостепена одлука донесена.

"Суд Босне и Херцеговине је, у кривичном предмету Насер Орић и други донио и отпремио другостепену одлуку, а јавност ће бити благовремено информисана о истој након што буде достављена свим странама у поступку", наводе из Суда БиХ.

Ни Орићева одбрана није дала више детаља. Његов адвокат Лејла Човић у телефонском разговору каже да одлуку Суда још није добила. Могућност укидања ослобађајуће пресуде Орићу у Српској поздрављају, али и још једном указују на највећи проблем правосуђа БиХ.

"Могло се десити као што је било у безброј случајева раније да буде потврђена таква ослобађајућа пресуда јер постоје тамо неке ратне судије и тужиоци који сједе и проводе оређене политике", наводи Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Буде ли новог суђења Орићу, први човјек БОРС-а очекује да ће истина коначно бити утврђена, починиоци злочина санкционисани.

"Да кажемо да се надамо да смо коначно на правом путу да се утврди истина о сваком конкретном догађају, а онда би иза тога требао да иде неки пут помирења народа на овом простору. Без једног и другог нема суживота и нема перспективе", сматра Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Ратног команданта Насера Орића и припадника тзв. Армије БиХ Сабахудина Мухића, Суд БиХ је 9. октобра прошле године, првостепеном пресудом, ослободио је оптужби за злочине над ратним заробљеницима у Братунцу и Сребреници 1992. године, односно за злочине у селима Залазје, Лолићи и Куњерац. Слиједи ли ново суђење?