latinica  ћирилица
06/06/2018 |  15:52 | Аутор: sputniknews.com

Холандија одбила да позове Кијев на одговорност за трагедију МХ17

Парламент Холандије одбио је приједлог да се Кијев позове на одговорност за умијешаност у пад малезијског "боинга 777" 2014. године на небу изнад Украјине.
Мјесто пада малезијског авиона - Фото: Screenshot
Мјесто пада малезијског авионаФото: Screenshot

Холандски посланици су одбили да прихвате иницијативу лидера партије Форум за демократију, Тјерија Бодеа, који је указао на то да је Украјина била дужна да затвори ваздушни простор изнад Донбаса током војних дејстава.

Посланици нису жељели детаљније да разматрају Бодеов приједлог, али су подржали одлуку влада Аустралије и Холандије о томе да се за пад авиона оптужи Москва.

Политичари су, такође, одбили да разматрају могућност умијешаности Малезије, као акционара компаније Малезија ерлајнз, у ову авионску несрећу.

Боде тврди да је ова компанија показала небригу, јер је користила ваздушни простор изнад зоне сукоба у Донбасу.

Питање о позивању Кијева на одговорност за трагедију већ неколико пута је покретано у Холандији. Прошле седмице током дискусије у парламенту министар иностраних послова Холандије Стег Блок рекао је да не искључује могућност да је Украјина умијешана у трагедију, с обзиром на то да кијевске власти нису затвориле ваздушни простор изнад зоне сукоба. Он је, међутим, напоменуо да нема довољно легалних основа за позивање Кијева на одговорност.