latinica  ћирилица
06/06/2018 |  17:22 | Аутор: СРНА

Каран: На локалитету Каменица пронађено осам лобања без скелета

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, вјештак судске медицине Жељко Каран рекао је пред Судом БиХ да је вјештачењем скелетних остатака пронађених на локалитету Каменица утврдио да се двије лобање доводе у везу са пронађеним скелетима, док за осам лобања није било одговарајућих скелета.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

Каран је додао да је ДНК анализом утврђен идентитет жртава.

- Код већине жртава пронађене су повреде у предјелу вратних пршљенова, кичменог стуба и грудног коша - појаснио је Каран.

Вјештаци Тужилаштва БиХ говорили су на данашњем рочишту о идентитету, узроцима смрти и стању у коме су пронађени скелетни остаци осам тијела и неколико лобања, преноси Бирн.

Вјештак судске медицине Сабина Бркић Силајџић рекла је да је 30. јуна 2006. године, по наредби зеничког тужилаштва, вршила обраду тијела која су ископана на локалитету Каменица, те навела да је већина скелетних остатака имала дијелове војне одјеће, да су им руке и ноге биле везане, а тијела су била некомплетна.

Силајџићева је навела да је узрок смрти неких узорака био "јако замахнута оштрица која је одвојила главу од тијела у предјелу шестог пршљена", док у одређеном броју узорака није могла утврдити узрок смрти.

Махмуљинова одбрана најавила је да ће оспорити Каранов налаз.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Наставак суђења заказан је за 13. јуни.