latinica  ћирилица
08/06/2018 |  10:00 | Аутор: СРНА

"Махмуљину судити и за злочин над 56 припадника прњаворске бригаде"

Тужилаштво БиХ у оптужници против команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина изоставило је стравични злочин над 56 припадника Прњаворске лаке бригаде Војске Републике Српске, који се догодио у мају 1995. године на озренској коти Поцјелово, пишу "Вечерње новости".
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Злочин су под командом Махмуљина починили припадници Трећег корпуса и муџахедини над углавном рањеним и заробљеним припадницима Прњаворске бригаде.

Овај злочин није обухваћен сарајевским процесом који се води против Махмуљина, односно у којем се командант Трећег корпуса терети да је знао за убиства и злостављања затвореника у периоду јул-август и током септембра 1995. године на Озрену и Возући.

Из Удружења ратних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" истичу да злочин који се над војницима Прњаворске бригаде десио 27. маја под командом Махмуљина није ништа мање свиреп, те да је разлика што нема живих свједока тог злочина.

"Године 1999. године темељно смо упознали тадашњег тужиоца Хашког трибунала Луиз Арбур о злочину. Она је те године најавила да ће ти злочини бити приоритет њене насљеднице Карле дел Понте. То је резултовало касније осуђујућом пресудом главнокомандујућем муслиманске војске Расиму Делићу, уз обавезу да правосуђе БиХ приведе Махмуљина и остале одговорне", кажу у овом удружењу.

Из ове организације наводе да се на филмовима одреда "Ел муџахедин" виде одсјечене главе, масакрирана тијела и заробљени припадници Прњаворске бригаде, те да од 56 несталих нико није касније размијењен жив.

"Изостављање оптужнице за овај злочин је скандалозно и ругање је правди", поручили су из Удружења "Вијенац, Возућа и остали".