latinica  ћирилица
10/06/2018 |  20:21 ⇒ 20:22 | Аутор: СРНА

У јулу још један пакет мјера од значаја за грађане Српске

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће Влада и предсједник Републике у јулу "изаћи" са још једним пакетом мјера који ће бити од великог значаја за грађане Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- То ће бити једно изненађење које ће сигурно наићи на подршку - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсјетила како је аграрни буџет већ подигнут са 60 на 71 милион КМ, те указала и на повећање пензија, потпуну стабилност буџета, потпуну ликвидност, као и могућност да се интервенише на различите начине.

Она је истакла да Влада има уједначен однос према свим општинама и градовима у Српској и да ће бити инвестирано више од 120 КМ у пројекте који су означени као стратешки у тим срединама.

- Као Влада смо предано радили претходних неколико година, борили се и изборили са тешким периодом и данас смо у ситуацији да инвестирамо више од 120 милиона, рећи ћу и 135 чак, али сигурно више од 120 милиона КМ широм Републике Српске да бисмо подржали све пројекте који су стратешки означени као важни са аспекта локалне власти - нагласила је Цвијановићева.

Она је указала и да су постојале општине које су биле неактивне и нису жељеле комуникацију са Владом Српске из одређених разлога, што је за сваку осуду.

- Морате се понашати одговорно ако управљате локалном заједницом и то онда захтијева добру комуникцију са Владом Српске... Наши људи на терену и начелници и одборници разумију шта су политике Владе и да морамо доћи у свако село, општину и град и реализовати пројекте који ће служити на добробит грађана - рекла је Цвијановићева новинарима у Вукосављу.

Цвијановићева је оцијенила да ће уз сву енергију која се улаже да би се отварала нова радна мјеста многе општине широм Републике Српске, па и Вукосавље, изгледати сасвим другачије.

- Примјера ради, ако говоримо данас о 1,3 милиона КМ капиталних инвестиција у Вукосављу, морам да кажем да је сад у реализацији 800.000 КМ кроз два програма - један је буџетска подршка, а други су средства ИФАД-а од по 400.000, која подразумијевају асфалтирање локалних путева и инвестиције када су у питању туристичко-рекреативна зона, Друштвени дом, реконструкција општинске зграде... - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да се циља и на рурална подручја да би се и тамо унаприједили услови живота, што подразумијева и асфалтирање локалних путева.

Цвијановићева је истакла како је поносна на оно што је Влада Републике Српске урадила у немогућим условима под силном опструкцијом и блокадом људи из Савјета министара и људи који сједе у парламенту на ниову БиХ из Савеза за промјене, који су распоређени по разним институцијама.

Премијерка Српске је навела да су упркос свему томе успјели да забиљеже рекордне резултате 2016. и 2017. години, те поменула како је покривеност увоза извозом у прошлој години била рекордна, максимална - 71 одсто, а број запослених никада толики забиљежен у Републици Српској.

Она је навела да је поносна на чињеницу да су социјални партнери били партнер Влади.

- Могу само да им се захвалим јер су наша рјешења заједничка. Она треба да служе Републици Српској и свим њеним грађанима - нагласила је Цвијановићева.