latinica  ћирилица
16/06/2018 |  12:30 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Нови Град- Средства из буџета за процес вантјелесне оплодње

Општина Нови Град из буџета је издвојила средства за процес вантјелесне оплодње. Објављен је и јавни позив за додјелу средстава за подршку пронаталитетној политици.

На позив се могу пријавити брачни парови који имају пребивалиште на подручју Новог Града. Општина је ове године за ову намјену из буџета издвојила 10.000 КМ.

- Та средства путем јавног позива биће додијељена паровима који су покушали два пута вантјелесну оплодњу, а она није била успјешна. То је симболичан гест покушаја побољшања наталитетне политике наше локалне заједнице - каже Борислав Јапунџа, начелник Одјељења за друштвене дјелатности општине Нови Град.

Проблем стерилитета све је присутнији и он задаје потешкоће младим брачним паровима, кажу гинеколози.

- Стерилитит је проблем око десет одсто бракова и помоћ тим људима сигурно не рјешава овај проблем о којем причамо, али има дубоко емоционалну и људску компоненту. Похвална је свака мјера која томе доприноси - рекао је Душан Гашић, специјалиста гинекологије и акушерства.

Млади родитељи који нису имали ових проблема подржавају ову иницијативу. Истичу, зар има ишта љепше од родитељства.

- У сваком случају, то је добро. Многи би жељели да имају дјецу, али нажалост немају. Зато је то похвала за нашу општину - истиче Перо Репија, отац двоје дјеце.

Слађана Медић, мајка двоје дјеце, каже да је неопходна упорност да би овај процес био успјешан.

Да је пад наталитета на подручју Новог Града све израженији, показују подаци да је у породилишту у Дому здравља прије 25 година обављено 720 порођаја. Прошле године 120 дјеце уписано је у књигу рођених у Новом Граду.