latinica  ћирилица
16/06/2018 |  13:09 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Брнабић: Потребан јединствен европски приступ за управљање миграцијама

Србија је поуздан партнер ЕУ у борби против илегалних миграција, а Европи је потребан јединствен приступ за управљање миграцијама, чији је фокус, поред безбједности, поштовање хуманитарних стандарда и вриједности, рекла је у Бечу премијер Србије Ана Брнабић.
Премијер Србије Ана Брнабић у обраћању јавности - Фото: СРНА
Премијер Србије Ана Брнабић у обраћању јавностиФото: СРНА

Она је у говору на форуму "Европа Вахау", у оквиру панела о безбједносним изазовима и борби против илегалних миграција, истакла да је управљање миграцијама заједничка одговорност свих европских земаља, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је истакла да питање илегалних миграција мора да се рјешава заједнички, јер то није проблем само једне државе или једног региона, те додала да су илегалне миграције у Европи један од највећих изазова за ЕУ и земље кандидате као што је Србија.

Она је истакла да је у Србији од почетка ове године до средине јуна поднесено 39 кривичних пријава због недозвољеног преласка државне границе и кријумчарења људи против 74 починиоца, а због покушаја кријумчарења 399 лица.

Брнабићева вјерује да је добро изабран мото предстојећег аустријског предсједавања Савјетом ЕУ - "Европа која штити", као и фокус на питањима безбједности и илегалних миграција.

Наводећи да је поносна на Србију, која је током мигрантске кризе показала да је посвећен и одговоран партнер, показујући висок степен хуманости, Брнабић је напоменула да је најбољи примјер за то што 472 дјеце миграната ове године похађа школе у Србији.

Она је подсјетила да су усвојени нови Закон о азилу и привременој заштити, Закон о странцима и Закон о граничној контроли, као и Стратегија и Акциони план за интегрисано управљање границом која је усаглашена са концептом ЕУ, а израђен је и први Нацрт стратегије супротстављања ирегуларним миграцијама.

У оквиру регионалне сарадње, каже она, Србија је успоставила мјешовите патроле са државама са којима се граничи - Мађарском, Црном Гором, БиХ, Румунијом, Републиком Македонијом, Бугарском, а ускоро се очекују и са Хрватском.

Форум "Европа Вахау", који је отворио аустријски канцелар Себастијан Курц, ове године одржава се под слоганом "Радећи мање, а ефикасније!", а циљ је да се размотре актуелни политички, безбједносни и економски изазови са којима се Европа суочава.