latinica  ћирилица
16/06/2018 |  14:13 ⇒ 17/06/2018 | 12:34 | Аутор: РТРС

Дјеца са Космета у посјети Српској

У Вишеград је данас допутовало 900 дјеце са Косова и Метохије, за које је централни дочек организован у Андрићграду.

Дјеца су посјетила Српску у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", након чега је пригодан програм уприличен у Спортској дворани Вишеград.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да су у Републици Српској сви радосни што долази велики број дјеце са Косова и Метохије.

"Значај је огроман, јер спајамо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске и стварамо трајна пријатељства", истакао је Малешевић.

Он је нагласио да ће овај пројекат бити настављен и у будућем периоду с циљем повезивања српског народа из Српске и са Космета.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да му је велика част и задовољство што је општина Вишеград домаћин за дјецу и њихове наставнике са Косова и Метохије.

"У Вишеграду смо организовали манифестацију поводом доласка дјеце. Припремили смо пригодан програм и за 50 дјеце који остају у Вишеграду седам дана, а у организацију су укључене установе и предузећа како би понијели најљепше успомене из овог града", истакао је Ђуревић.

Он је додао да је ово за Вишеград веома значајан догађај, јер Косово и Метохију и Републику Српску повезују многе ствари.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да је ово један народ који је прошао исту патњу и зато је ово велика помоћ за српски народ на Косову и Метохији.

Он је истакао да је пројекат доласка дјеце покренут 2012. године да би се спојила дјеца са Косова и Метохије и Републике Српске и пожелио свима да стекну нова пријатељства.

"Успијевамо сваке године да организујемо ове сусрете, а овогодишњи дочек је најмасовнији", рекао је Арлов и захвалио на помоћи општини Вишеград и Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Овај седми и најмасовнији долазак дјеце са Косова и Метохије до сада, а подржало га је више од 800 породица из Републике Српске, истакао је Арлов.

Код вршњака широм Српске до 23. јуна гостоваће 900 дјеце заједно са 80 професора и наставника из око 50 основних школа из свих српских општина на КиМ.

Овај пројекат Одбор реализује од 2012. године, а укључујући дјецу од ове године, са цијелог подручја Космета у Српској ће укупно боравити око 3.500 дјеце у пратњи 300 просвјетних радника.

У Српску су допутовали малишани из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Вучитрна, Србице, Пећи, Клине, Обилића, Косова Поља, Грачанице, Липљана, Штрпца, Новог Брда, Гњилана, Витине и Косовске Каменице.

Дјеца ће боравити код породица у Бањалуци, Приједору, Новом Граду, Градишци, Прњавору, Челинцу, Добоју, Теслићу, Дервенти, Модричи, Броду, Шамцу, Хан Пијеску, Палама, Источном Новом Срајеву, Вишеграду и Требињу.