latinica  ћирилица
17/06/2018 |  13:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Сви "мигови 29" до краја године на небу

Свих 14 "мигова 29" до краја ове године или најкасније почетком сљедеће биће у љетном стању, најавио је Александар Вулин. Наводи да се ове године у војној индустрији очекују уговорени послови у вриједности од 680 милиона долара. Неутрална земља не може да ризикује да буде војно слаба, поручио је Вулин.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Тренутно имамо четири 'мига 29', спремна и у летном стању. Имамо још шест авиона 'миг 29' из руских донација и уговарамо још четири из бјелоруске донације. Сви они ће бити модернизовани и до краја године, евентуално почетком следеће, биће у летном стању и чуваће наше небо" рекао је Вулин за Танјуг.

Објаснио је да ће се осим ремонта наставити са модернизацијом и свих 14 авиона биће урађени на истовјетан начин.

Сви ће бити у истој класи - то је класа "четири плус" генерације, једна од најмодернијих, истакао је Вулин и назначио да је од те класе боља само генерација "пет", али њу посједују само велике свјетске силе.

"Генерација 'четири плус' је довољна за наше потребе, да ставимо до знања колико смо моћни и колико не треба нико да размишља о томе да нападне Србију", поручио је министар одбране.

До краја године биће завршен по један хеликоптер Х-145М, један за ВС и један за полицију са одговарајућим наоружањем и обуком", најавио је Вулин.

"Читав уговор ће бити завршен идуће године када ће укупно девет хеликоптера бити додељено министарствима одбране и унутрашњих послова у складу са њиховим потребама и задацима" прецизирао је министар.

Интензивно се уз набавку опреме ради и обука пилота, јер "захваљујући доброј фискалној ситуацији и дисциплини коју је увео председник Вучић све плаћамо на време, а некад и унапред, па добијамо разне попусте".

Илустровао је то чињеницом да смо у овом случају, набавке хеликоптера, баш због таквог начина плаћања добили бесплатну обуку и уштедјели 400.000 евра.