latinica  ћирилица
18/06/2018 |  12:51 | Аутор: СРНА

Дрецун: Насиље над Србима - притисак на Београд

Предсједник Одбора Народне скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да се на Косову и Метохији спроводи организовано и контролисано насиље над српским народом, те нагласио да је тај притисак усмјерен на Београд.
Милован Дрецун - Фото: РТС
Милован ДрецунФото: РТС

"Притисак се врши и помоћу лажних вести, лажних протеста и слично, а свако ко учествује у овим догађајима истовремено ради на покушају насилног отцепљења Космета, будући да се слаби позиција Србије у преговорима", рекао је он.

Дрецун је навео да су Албанци привилегована страна у Вашингтону, будући да служе за реализацију америчких интереса, преносе београдски медији.

"Интереси америчке и албанске стране поклапају се када је реч о насилном отимању територије Космета. Управо из овог разлога важно је да Србија разговара са америчким представницима и износи своје ставове, јер се у том случају нека предубеђења и неистине демантују", истакао је Дрецун.

Осврћући се на изјаву шефа ЕУ на Космету Наталије Апостолове да су напади на Србе "мило за драго", Дрецун је поручио да "она нема појма, да је дошла да заради новац, да је пристрасна и да не заслужује да се о њој прича".

Реагујући на изјаву шефа Еулекса Александре Пападопулу да је "послије 10 година највећи успјех мисије што одлази са Косова", као и да "Косово може само да спроводи законе и правду", Дрецун је упитао зашто онда по фиокама тужилаштва и полиције у Приштини стоје пријаве Срба о нападима на њих и њихову имовину.

"О каквој правди и напретку они говоре? Зашто никога нису осудили за бруталан злочин у селу Старо Грацко, за напад на аутобус `Ниш експреса`? Шта је то Еулекс урадио сем што је злочинце на албанској страни штитио од правде?", упитао је Дрецун.

Према његовим ријечима, изјава о напретку самопроглашеног Косова дошла је у тренутку када је брутално убијен лидер Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливер Ивановић, чије убиство, како је нагласио, Приштина неће да ријеши, када је српски народ изложен сталним нападима и када се уништава његова имовина и спречава повратак протјераних Срба.

"Можете да видите како је део те бирократије из ЕУ заправо пристрасан, како се понаша једнострано и како је увек на страни Албанаца. То се већ дуго не мења", указао је Дрецун