latinica  ћирилица
20/06/2018 |  08:39 ⇒ 10:07 | Аутор: СРНА

Владика Иринеј: Нада да неће бити призната аутокефалност цркава у Македонији и Украјини

Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј изјавио је да дубоко вјерује да васељенски патријарх неће једнострано донијети одлуку о аутокефалности канонски непризнатих цркава у Македонији и Украјини, јер би се томе противио читав православни свијет.
Епископ бачки Иринеј (фото: sr.wikipedia.org) -
Епископ бачки Иринеј (фото: sr.wikipedia.org)

"Цариградски патријарх је први по части, што значи први међу једнакима, а не први без једнаких. Дакле, и да, не дај Боже, постоји склоност свесветог патријарха Вартоломеја ка некаквом једностраном и самовласном пресуђивању у случају скопског и украјинског раскола, она би била израз велике заблуде, велика духовна грешка и са становишта устројства православне цркве и канонског права, потпуно ништавна", рекао је владика Иринеј за "Политику".

Он је нагласио да говори крајње хипотетички, јер дубоко вјерује да до тога неће доћи, а да када би до признања под политичким или другачијим притисцима и подстицајима дошло, то би изазвало одлучно неслагање и противљење, не само у словенском православном свијету, него и широм православља.

"Политика" подсјећа да је патријарх Вартоломеј недавно позвао сестринске цркве да прихвате "цркву у Скопљу" у православно јединство и истакао да је "апостолска дужност цркве да тражи начине спасења браће у Скопљу и Украјини".