latinica  ћирилица
20/06/2018 |  14:16 ⇒ 14:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Макалистеров извјештај са пет порука Србији

Србија је на путу ка ЕУ и у последњих 12 месеци предузела је важне кораке у правцу усклађивања са европским стандардима, поручио је извјестилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер представљајући нацрт свог извјештаја о Србији посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента.
Дејвид Мекалистер - Фото: ТАНЈУГ
Дејвид МекалистерФото: ТАНЈУГ

Извјестилац за Србију и предсједавајући Спољнополтичком одбору Европског парламента у првом представљању нацрта свог извјештаја о Србији каже да извјештај има пет кључних порука.

Као прву, Макалистер је навео даљи напредак земље у области развоја функционалне тржишне економије, обезбјеђивање економског раста и очување макроекономске и монетарне стабилности.

"Приступање ЕУ зависи од учинака који се огледају у усвајању и пуној примјени неопходних реформи. Приступање Уније нису датуми, већ резултати и искрено се надам да ће Србија наставити пут ка чланству и у наредним мјесецима", каже Макалистер.

Као другу кључну поруку Дејвид Макалистер наводи да је владавина права у срцу приступних преговора и да је напредак у тој области неопходан за приближавање Србије ЕУ.

"Иако Београд показује јасну опредељеност да ријеши нека од питања, важно је да се појачају напори, посебно у циљу обезбјеђења независности правосуђа и цјелокупног правосудног система, и да се безусловно бори против корупције и организованог криминала", каже Макалистер.

Медијске слободе морају да буду гарантоване и у наредној години ситуација у медијима у Србији мора се поправити, трећа је порука Дејвида Макалистера.

"Сви се салжемо у овом Одбору да је слобода медија у срцу демократије. Она се не може постићи само усвајањем закона, већ и стварањем позитивне атмосфере за медије", подвлачи Макалистер.

"Формирање ЗСО је приоритет" 

У својој четвртој поруци извјестилац за Србију констатује да држава наставља ангажман на нормализацији односа са Косовом и да на иницијативу предсједника Александра Вучића води унутрашњи дијалог.

"И Косово и Србија треба сада да раде на пуној имплементацији свих већ постигнутих споразума и то у доброј вјери и на вријеме. Формирање Асоцијације/Заједнице српских општина је приоритет, а мора се ријешити и питање енергетике између двије стране", наводи извјестилац.

Пету поруку Макалистер је упутио српском Парламенту и позвао на ефикасан надзор извршне власти у земљи.

Нагласио је да се транспарентност, свеобухватност и квалитет законодавних процеса мора повећати, а коришћење хитних процедура смањити.

"Народна скупштина мора активно да преузме своју улогу у расправи и надзору закона", закључио је Дејвид Макалистер.

Позвао је Србију да не одлаже рад на обавези постепеног усклађивања спољне и безбједносне политике са политиком ЕУ.

Посланици АФЕТА до 30 августа могу да подносе амандмане на нацрт извјештаја о Србији.

Нацрт би требало да буде усвојен на Спољнополитичком одбору у октобру, а Европски парламент би у новембру требало да гласа и усвоји извјештај о Србији.