latinica  ћирилица
20/06/2018 |  15:07 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Шпирић: ОБА прераста у рентакар јачих агенција

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Ширић изјавио је да је проблем што Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ све више прераста у неку врсту рентакар службе јачих обавјештајних агенција у иностранству.

Шпирић је рекао да је питање усвајања измјена и допуна Закона о ОБА БиХ представља ствар парламентарне расправе и процедура.

"Добро би било да се о измјенама закона изјаснила Заједничка комисија за надзор над радом ОБА Парламентарне скупштине БиХ. Колико знам, тог састанка и те комисије није било", упозорио је Шпирић.

Посланик СНСД-а рекао је да се поставља питање да ли Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас има предуслове да расправља о измјенама тог закона.

"Сигурно да закон треба усклађивати са европским законодавством. Добро би било да видимо који су то пројекти у којима ОБА учествује за новац, гдје је евидентиран и о чему се ради", додао је Шпирић.

Коментаришући најављену расправу о измјени сета закона о акцизама у Представничком дому Парламетнарне скупштине БиХ, Шпирић је рекао да је и то питање парламентарне процедуре.

"Законом је тачно прописано ко се бави политиком пореза и акциза. Коначну одлуку мора дати Управни одбор Управе за индиректно опорезивање и ако овај данас предложени закон има став Управе спреман сам да о њему разговарам", рекао је Шпирић.

Он је нагласио да, у супротном, односно без става УО УИО, ово питање представља предизиборну кампању, наглашавајући да за озбиљно парламентарно одлучивање морају бити испуњени услови.

Шпирић је оцијенио и да БиХ и њене институције нису у стању да се носе са мигрантском кризом и да не постоји стратегија.

"Ми данас немамо информацију Министарства безбједности, него љутњу министра Драгана Мектића и уколико се ово све настави без конкретног одговора и јасне бриге за те људе који су у БиХ, све прераста у анархију", рекао је Шпирић.

Он каже да је логично било да Министарство безбједности БиХ достави
информацију о томе колико је миграната, гдје су смјештени и каква је безбједносна ситуација.

"Било је очекивано да нам министар објасни на бази које одлуке је очистио парк у Сарајеву и избјеглице премјестио у Мостар или је то било припрема за посјету турског предсједника Реџепа Тајипа Ергогана. Али, то није одговор на мигрантске изазове", рекао је Шпирић.

Он је напоменуо да је Мектић данас навео да је ријеч о кризи која ће се наставити, а нема приједлога рјешења.