latinica  ћирилица
20/06/2018 |  15:11 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Требиње: Запошљавања чланова породица борачких категорија

Градска борачка организација Требиња, у сарадњи са градском администрацијом и Владом Републике Српске, у складу са важећим прописима, истрајава на заштити права и интереса борачких категорија, као основним програмским принципима. Највећи број породица је стамбено збринут, а у току је реализација пројеката запошљавања чланова породица борачких категорија.

За сву дјецу борачких категорија, у сарадњи Градске борачке организације, Градске управе и Владе, обезбијеђене су стипендије до краја школовања. Породицама, које су испуњавале услове, додијељено је више стотина станова, плацева за куће, пакета грађевинског материјала.

- У сарадњи Града и Владе, укупно је подијељено 105 стамбених јединица за породице погинулих бораца, РВИ, а још 234 стана додијелили су наши привредници - каже Перо Мишељић, предсједник Скупштине Градске БО Требиње.

Запошљавање, као горући проблем, у Требињу је ријешило четердесет шест појединаца. Међу њима је и Рајко Митровић, машински техничар, који послије седам година чекања, ради на одржавању у требињској Болници.

- Велика ствар за десточлану породицу је када знате да вас сваког мјесеца чека зарађена плата - каже Митровић, који је борац прве категорије.

Осим једнократних помоћи и властитих програма, Градска управа, у сарадњи са Заводом за запошљавање, активирала је још пет пројеката запошљавања борачких категорија. Статус Борачке организације Републике Српске, борци ће представити Влади кроз меморандум.

- Један од горућих проблема је пензионисање око 3.500 наших сабораца који имају 65 година, а немају петнаест година радног стажа. Наш основни циљ је да се Борачка организација издвоји од осталих и да буде референтна и репрезентативна организација - каже Светозар Аћимовић, члан Предсједништва БОРС-а и предсједник КО регије Источне Херцеговине.

Борци очекују да ће меморандум бити потписан до 27. јуна, када БОРС прославља 25 година од оснивања.