latinica  ћирилица
23/06/2018 |  08:05 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Повећање најниже плате за 12,5 одсто (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је данас да ће у јавном и реалном сектору бити повећане плате радницима у Републици Српској, а да ће пензионерима бити повећана пензија за 2,5 одсто.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Цвијановићева је навела да ће 300 КМ неопорезивног дијела бити усмјерено на повећање плата свим запосленима у Српској.

Према њеним ријечима, то ће подразумијевати да ће најнижа плата од 400 КМ износити 450, односно биће повећана за 12,5 одсто, док ће плата од 500 КМ бити повећана за девет одсто.

Цвијановићева је истакла да је буџет стабилан и да ће се моћи обезбиједити повећање плата у јавном и реалном сектору.

"Ради се на томе да минимална плата буде 500 КМ. То јесте циљ, који је оправдан", рекла је Цвијановићева новинарима након састанка у Бањалуци са предсједником Српске Милорадом Додиком и министрима финансија Зораном Тегелтијом и рада и борачно-инвалидске заштите Миленком Савановићем.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће око 600 демобилисаних бораца који имају 65 година, али немају 15 година осигураног стажа, добијати мјесечни износ најниже пензије.

Цвијановићева је додала да ће одлука о овоме бити донесена на сједници Владе у понедјељак, 25. јуна.

"То неће представљати превелико оптерећење за буџет. Мислимо да је мјера реална, оправдана и праведна", рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Видео погледајте и на нашем Јутјуб каналу:

Она је послије састанка са предсједником Српске Милорадом Додиком, министром финансија Зораном Тегелтијом и министром рада и борачно-инвалидске заштите Миленком Савановићем нагласила да ће у понедјељак бити донесена и одлука о додатном повећању пензија од 2,5 одсто, чиме ће пензије у Српској, у мандату ове Владе бити повећане за 20 одсто.

Цвијановићева је указала и на потписани меморандум са Савезом синдиката у области просвјете, јер просвјета није изједначена са коефицијентом са осталим корисницима буџета.

"Ту имамо план да идемо на постепено уједначавање. Већ сљедеће године имамо план да се иде на интензивно усклађивање коефицијената", рекла је Цвијановићева.

Предсједник РС Милорад Додик, предсједница Владе Жељка Цвијановић са министрима Тегелтијом и Савановићем (Фото: РТРС)