latinica  ћирилица
24/06/2018 |  17:02 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Послије консултација, покреће се процедура повећања плата

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је данас да ће Влада одмах послије консултација са социјалним партнерима, послодавцима, синдикатом и са Савезом општина и градова, покренути процедуру повећања плата у Српској. Цвијановићева је навела да ће све то дешавати у седмици која слиједи.

"Идемо на усвајање на Влади, а потом упућујемо парламенту. Нека предвиђена динамика је била да се повећање односи на августовску плату, с обзиром да није реално да раније прође процедуру у парламенту и ступи на снагу. Чули сте да имамо неких девет-десет закона о којима ћемо веома брзо расправљати у парламенту", рекла је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она сматра да је то добра мјера, али је нагласила како има одређених страхова са локалног нивоа, односно од начелника општина да ће то значити губитак одређених средстава за локалне заједнице.

Видео погледајте и на нашем Јутјуб каналу:

"Увјеравам их да ће се то надомјестити. Прво, зато што ћемо сигурно и кроз повећану потрошњу и повећан број радника и све друге мјере, као и кроз средства које ми обезбјеђујемо из Буџета Републике, а служе за реализацију инвестиција на локалном нивоу, опет имати избалансиране буџете и то неће представљати никакав посебан проблем", објаснила је Цвијановићева.

Она је нагласила да нема никакву дилему да је ово добра и праведна мјера која се односи на све раднике.

"Хоћемо да дођемо до свакога и нећемо да правимо разлику између јавног и реалног сектора, али исто тако поставили смо и неке високе циљеве", нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да послодавци у реалном сектору знају да се плате морају повећавати, те да су они свјесни чињенице да се данас људи запошљавају, односно да им се за плате издваја 900 до 1.000 КМ за нешто за шта су доскора издвајали 400 до 500 или 600 КМ.

Цвијановићева је рекла да је ово начин да се направи добра полазна основа да сви имају исто повећање, уз разлику оних најмањих плата које постоје у јавном сектору.

"Ту дефинитивно треба интервенисати више. Поносна сам што можемо да предложимо ово повећање, јер то значи да је Република Српска добро капацитирана, да може да осмисли законска рјешења, да у ситуацији када се општине забрину шта да раде у недостатку прихода можемо да им кажемо да имамо рјешење да се то санира. То значи да идемо напријед", поручила је Цвијановићева.