latinica  ћирилица
25/06/2018 |  14:23 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Јунске пензије веће за 2,5 одсто

Влада Републике Српске донијела је данас, на 26. посебној сједници одржаној у Бањалуци, Одлуку о ванредном усклађивању општег бода и пензија. Општи бод се ванредно усклађује почев од 1. јуна 2018. године, тако да се повећава за 2,5 одсто.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Пензије остварене до 31. маја 2018. године, ванредно се усклађују почев од 1. јуна 2018. године, тако да се повећавају за 2,5 одсто.

Потребна средства за реализацију одлуке износе око 1.560.000 КМ мјесечно, односно око 10.920.000 КМ до краја 2018. године.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одређивању износа најниже пензије. Основни разлог за доношење ове одлуке је побољшање материјалног положаја најугроженије категорије корисника права из пензијског и инвалидског осигурања, односно корисника којима је износ пензије одређен по општим прописима нижи од најниже пензије, па им се исплаћује најнижа пензија, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

За реализацију ове одлуке потребна су додатна средства у износу од око 440.000 КМ мјесечно односно око 3.080.000 КМ до краја 2018. године.

Влада Српске донијела је Одлуку о одобрењу пласмана средстава за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота кроз мјесечно новчано примање.

Овом одлуком одобрава се пласман средстава предвиђених буџетом Републике Српске за 2018. годину у оквиру Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, у износу од 676.224,00 КМ у сврху унапређења материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота којима уплаћени стаж осигурања заједно са посебним стажом у двоструком трајању по основу учешћа у рату, износи 15 или више година.

Унапређење материјалног положаја бораца обезбиједиће се кроз исплату мјесечног новчаног примања у износу од 187,84 КМ, почев од 1. јула 2018. године, које се остварује на начин и по поступку прописаном за остваривање мјесечних новчаних примања по Закону о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Исплата новчаног примања у складу са овом одлуком, вршиће се борцима којима је рјешењем надлежног органа утврђен статус борца уколико не остварују новчана примања по неком другом основу, не рачунајући мјесечни борачки додатак.

Захтјев за мјесечно новчано примање подноси се општинском/градском органу управе надлежном за борачко-инвалидску заштиту по мјесту пребивалишта подносиоца захтјева.

Рјешења о утврђеном мјесечном новчаном примању, евидентирају се у Информационом систему борачко-инвалидске заштите, на основу којих Министарство врши обрачун и исплату, наведено је у саопштењу.