latinica  ћирилица
25/06/2018 |  18:41 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Надлежни потврдили - у селу Матузићи пронађено оружје, муниција...

Наоружање пронађено у напуштеној кући у селу Матузићи, у општини Добој југ, припадници Цивилне заштите у овој федералној општини тврде да су уклонили и уништили.

Због сумње да има још наоружања, кажу, претрага локације биће настављена.

Остаци срушене куће опасани су жутим тракама полиције и цивилне заштите, а прилаз објекту је забрањен. До данас га је обезбјеђивала полиција. Из рушевина је извучено наоружање и муниција, а затим уништени на локацији удаљеној око 2 км, кажу у Цивилној заштити.

- Сагледала се сигурност због саме густине насељеног мјеста и звршило чишћење оног шта је било доступно неком од грађана, тако да ово што је остало у рушевинама не прадставља опасност - каже Сенад Бегић службеник Цивилне заштите општине Добој југ.

Полиција је саопштила да је током рушења објекта пронађено шест ракета за ракетни бацач, два ручна ракетна бацача, три тромблонске мине, двије ручне бомбе, једна импровизована мина ратне производње и 1.350 метака калибра 7,62 милиметра. Сумња се да у рушевинама има још наоружања , али то ће тек да утврде припадници Федералне ЦЗ.

До првих кућа је тек неколико метара, па су мјештани били узнемирени и уплашени. Не говоре много и пред камере углавном не желе.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже да проналазак арсенала оружја није безазлен и јасна је порука да се у Федерацији БиХ озбиљно разматрају опције сукобљавања.

Подсјетио је на догађај од прије три године када је Сипа на подручје општине Тешањ, на граници према Теслићу, пронашла два складишта наоружања и војне опреме, а да истрага о томе никада није проведена.

- Сада имамо проналазак оружја и опреме, ракетних бацача, експлозивних направа, бомби, муниције у једном насељу које је на граници са градом Добојем, можда километер ваздушне линије удаљено мјесто, све то показује да оне пријетње које је Бакир Изетбеговић, износио о злоупотребама намјенске индустрије, нису биле без основа - тврди Галијашевић.

Радови на рушењу куће су обустављени док се детаљно не прегледа шта се крије испод рушевина.
У Добој југу кажу да нико са сигурношћу не зна када и како је наоружање доспјело у насељено мјесто и ко га је оставио.