latinica  ћирилица
25/06/2018 |  20:25 ⇒ 26/06/2018 | 12:05 | Аутор: РТРС

Тегелтија за РТРС: Све што Влада ради одраз је финансијске снаге и стабилности (ВИДЕО)

Све што Влада ради у овом тренутку одраз је финансијске снаге, стабилности и способности, истакао је у Актуелном разговору за РТРС министар финансија, Зоран Тегелтија.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Трошак најављеног повећања плата, које ће радници осјетити на августовској плати, сносиће Влада с локалним заједницама, истакао је Тегелтија, и он ће је годишње коштати 80 милиона КМ. Раднике је позвао да, уколико повећање не примијете, пријаве послодавце надлежним инспекцијским органима.

- Ми ћемо се побринути да наjнижа плата у јавном сектору, буде 450 КМ, што значи да ће она расти 12,5 одсто. Они који имају коефицијент пет, њихове ће плате расти за нешто више од девет одсто. Номинално плате, рачунајући нека мала заокруживања, зависно од минулог рада, њихов раст ће се кретати између 27,5 до 30 КМ. Најнижа плата у Републици Српској биће дефинисана договором социјалних партнера, то су Влада Републике Српске, Унија послодаваца и Синдикат. Влада ће предложити да се покуша договорити већа плата од оне коју даје ово законско рјешење - поручио је министар Тегелтија.