latinica  ћирилица
25/06/2018 |  21:13 | Аутор: СРНА

Црна Гора отворила преговарачко поглавље 17

Црна Гора је данас на Међувладиној конференцији у Луксембургу отворила преговарачко поглавље 17 - Економска и монетарна унија и даљи рад у овој области од изузетне важности за прилагођавање принципима отворене тржишне економије која почива на слободној конкуренцији, политици јединствене валуте и постизању и одржавању цјеновне стабилности.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан оцијенио је да отварање преговора у поглављу 17 представља још један важан корак напријед на европском путу, изразивши очекивање да ће Црна Гора наставити да успјешно испуњава обавезе из европске агенде.

"Он је рекао да је Црна Гора највише напредовала у преговорима с ЕУ, те да приоритет и у наредном периоду треба да буде област владавине права", саопштено је из црногорског Министарства иностраних послова.

Хан је поновио да ће Европска комисија наставити да подржава интеграцију Црне Горе у ЕУ, укључујући експертску и финансијску помоћ.

Шеф црногорске делегације, министар иностраних послова Срђан Дармановић рекао је да се нада да ће до краја године бити отворена и преостала два, осам - Конкуренција и 27 - Животна средина.