latinica  ћирилица
27/06/2018 |  07:19 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Вјежба "Заједнички удар 2018" у Краљеву- Вучић: Срби много уложили у слободу (ФОТО)

У Краљеву је одржана заједничка вјежба Војске Републике Србије и Министарства унутрашњих послова Србије "Заједнички удар 2018". Вјежби је присуствовао државни врх Србије, на челу са предсједником Александром Вучићем, и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У вјежби је учествовало око 2.500 припадника МУП-а и Војске Србије.

Вјежба у Краљеву- Додик и Вучић (Фото: РТРС)

Вучић је честитао војницима и полицајцима на успјешно обављеној вјежби.

- Данас сте показали да сте спремни у сваком тернутку да браните независност и слободу Србије, од чега нема ништа важније. Много смо уложили у ту слободу - рекао је Вучић и додао да је због тога слобода Србима света.

Обраћајући се присутнима у Краљеву, Вучић је рекао да Србија никога не угрожава и да никоме неће дозволити да угрожава њен народ.

- Не пријетимо ником. Спремни смо увијек на дијалог и мир, али никада нећемо прихватити неке нове "олује", егзодус и злочин над Србима. Никоме то нећемо дозволити - рекао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да је на данашњој вјежби приказана реакција у случају напада, те да су војска и полиција Србије показале да су спремне да зауставе сваки напад на Србију.

- Данас сте могли да видите нове пушке које су добили наши војници, електронске уређаје, шљемове, возила... Не кажем да је стање добро, али још много можемо да урадимо. Имамо још проблема, али радићемо и даље - истакао је он и додао да ће Србија наставити да улаже у војну опрему.

- Ништа прече од Србије немамо, Србију волимо више од свега и никоме је нећемо дати - закључио је говор српски предсједник.

Додик у Краљеву (Фото: РТРС)

На почетку вјежбе интонирана је химна Србије, а гарда Војске Србије предала је рапорт Вучићу.

"Заједнички удар 2018" одржан је истовремено на главном краљевачком тргу и Атлетском стадиону.

Вјежба "Заједнички удар 2018" у Краљеву (Фото: РТРС)

У вјежби су учествовали припадници Специјалне бригаде Копнене војске, јединице Војне полиције Војске Србије, батаљона Војне полиције специјалне намјене "Кобре" и снага за подршку из ваздухопловних бригада Ратног ваздухопловства и Противваздушне одбране, у садејству са припадницима Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице, Хеликоптерске јединице, Полицијске бригаде и Интервентне јединице полиције.

Вјежба "Заједнички удар 2018" у Краљеву (Фото: РТРС)

Током показне тактичке вјежбе, у оквиру више радних тачака, приказано је рјешавање талачке ситуације у објектима, моторним возилима и неутралисање терористичке групе у запосједнутим објектима.

Вјежба "Заједнички удар 2018" у Краљеву (Фото: РТРС)

Након тога, услиједио је приказ пјешадијског ешалона снага за реаговање Војске Србије, те свечаност полагања заклетве јунске генерације српских војника.