latinica  ћирилица
01/07/2018 |  15:15 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Невесиње: Почела реализација пројеката које финансира Влада Србије

У Невесињу су почели радови на реконструкцији Дома културе од донације од 150.000 евра коју је приликом посјете Херцеговини обећао предсједник Србије Александар Вучић. Тиме је почела реализација пројеката у Херцеговини које је подржала Србија. Са 200.000 марака, које је обезбиједила Влада Српске, затворена је финансијска конструкција за реконструкцију Дома културе.

За двије седмице, откако су почели радови, уклоњени су дотрајали кров, отвори и скромна опрема. Осим кино-сале, објекат ће имати помоћне просторије, гардеробу за глумце, аперитив бар, те нови улаз са градског трга. За Невесиње, донација из Србије има посебну тежину.

"Ово је први пут да Србија улаже у Невесиње. то је добро за нашу општину, за грађане, то је част свима, а посебно нама који обављамо функције", нагласио је начелник Невесиња Миленко Авдаловић.

Бивша кино-сала, која ће послије реконструкције и доградње, добити статус дома културе, није задовољавала ни минимум услова. Тренутно су у току припремни радови.

Дијелови објекта, који задовољавају стандарде, биће сачувани. Потпуно ће бити реконструисане инсталације и машински дио постројења за гријање. Биће реконструисано 300 метара квадратних постојећг објекта и дограђено нових 160 метара.

Претходних година Србија је, кроз различите пројекте, улагала у привреду, спорт и културу у Херцеговини. На тај начин Србија помаже и економски и демографски.

"У економском смислу, Србија може значајно помоћи Херцеговини и Невесињу, а чим помогне економски, сматрамо да помаже и демографски, јер ће значајан број људи остати овдје, или ће се након студија вратити у Невесиње и Херцеговину", додао је начелник општине. 

Рок за завршетак свих радова је стотину дана, а први културни садржај у новом објекту планиран је за почетак септембра.