latinica  ћирилица
03/07/2018 |  08:05 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Вучић - Порошенко: Међусобна подршка територијалном интегритету

Предсједници Србије Александар Вучић и Украјине Петро Порошенко саопштили су данас у Београду да се двије државе међусобно подржавају када је ријеч о територијалном суверенитету и државном интегритету.
Петро Порошенко у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Петро Порошенко у БеоградуФото: ТАНЈУГ

"Онако како Украјина подржава територијални интегритет Србије, тако и Србија подржава територијални интегритет Украјине", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Порошенком.

Он је рекао да постоји обострана жеља за унапређење односа двије земље и за јачање политичког дијалога, те да између Србије и Украјине нема отворених билатералних питања.

Вучић је рекао и да се Србија нада и да жели да сви проблеми у Украјини буду ријешени мирно, као и да ће бити поштован договори из Минска.

Према његовим ријечима, званични Београд сматра и да је ОЕБС веома важна карика у коначном успостављању мира.

Порошенко је подсјетио да Украјина није признала такозвану независност Косова и да поштује территоријални интегритет Србије.

"Желим аспсолутно јасно да кажем да поштујемо и уважавамо територијални интегритет и суверенитет Србије. Ми нисмо признали Косово и заузимамо став да проблем Косова треба да се ријеши компромисним путем уз уважавање интереса Србије", рекао је он.

Порошенко је рекао и да Украјине улаже све напоре да свој суверинет обнови на цијелој територији, укључујући и Крим.

"Безусловно рачунамо и на подршку Србије у вези са увођењем мировне мисије заједно са надзором УН и увјерен сам да је јасна имплементација `Минских договора` без алтернативе да се врати мир у земљу", рекао је он.

Двојица предсједника разговарали су и о јачању економских односа Србије и Украјине, сарадњи у области културе и туризма, као и о процесу европских интеграција.