latinica  ћирилица
04/07/2018 |  12:47 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Сачуван дигнитет највише законодавне институције

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да је највиша законодавна институција Републике Српске сачувала дигнитет и заштитила Устав Српске начином на који је гласано о извјештају Анкетног одбора о страдању Давида Драгичевића.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Чланом 70 Устава прецизно је дефинисано шта је обавеза Народне скупштине Републике Српске и како треба да се понаша. Сваком другачијом одлуком Народна скупштина би се умијешали у рад других институција, прије свега правосудних, што сигурно није наш посао", рекао је Чубриловић Срни.

Он је истакао да је добро што се сада зна став Окружног тужилаштва Бањалука у случају страдања Давида Драгичевића, јер као и сви људи у Републици Српској и народни посланици желе да се коначно открије истина.

Предсједник парламента је поновио да је Народна скупштина показала свој пуни демократски капацитет формирањем Анкетног одбора и показала да су народни посланици спремни да расправљају о свим питањима друштва у скупштинским клупама.

"Народна скупштуина је у капацитету који има учинила све што је могла, формирала Анкетни одбор, који је, нажалост, изашао из овлашћења. Још једном желим да поновим да смо ушли у доношење закључака којим се изражава основ сумње у постојање кривичног дјела, без обзира да ли је та квалификација да је ријеч о самоубиству или убиству, и прекршили члан 70 Устава којим су стриктно дефинисане надлежности Народне скупштине. Да смо прихватили извјештај Анкетног одбора којим се квалификује дјело јасно би увели Народну скупштину у вануставно дјеловање јер је Анкетни одбор, као њено тијело, није надлежан да даје квалификације што дефинише члан 99 Пословника Народне скупштине", појаснио је Чубриловић.

Он је нагласио да је Тужилаштво једино мјеродавно да квалификује кривично дјело и да је све друго класична политизација.

"Народна скупштина и ја као њен предсједник немамо мандат ни по Уставу, нити по једном закону да се мијешамо у рад правосуђа", констатовао је предсједник Народне скупштине.

Он је поновио да је Народна скупштина показала свој пуни демократски капацитет формирањем Анкетног одбора и показала да су народни посланици спремни да расправљају о свим питањима друштва у скупштинским клупама.

"Народна скупштина је у капацитету који има учинила све што је могла, формирала Анкетни одбор, који је, нажалост, изашао из овлашћења. Још једном желим да поновим да смо ушли у доношење закључака којим се изражава основ сумње у постојање кривичног дјела, без обзира да ли је та квалификација да је ријеч о самоубиству или убиству, и прекршили члан 70 Устава којим су стриктно дефинисане надлежности Народне скупштине. Да смо прихватили извјештај Анкетног одбора којим се квалификује дјело јасно би увели Народну скупштину у вануставно дјеловање јер је Анкетни одбор, као њено тијело, није надлежан да даје квалификације што дефинише члан 99 Пословника Народне скупштине", појаснио је Чубриловић.

У складу са Пословником о раду Народне скупштине, након данашњег гласања, престао је рад Анкетног одбора.