latinica  ћирилица
07/07/2018 |  13:12 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Додик: Поништити и одбацити срамни извјештај кориштен за пресуђивање Србима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Братунцу да ће се заложити да парламент Српске поништи и одбаци срамни извјештај Владе Републике Српске од прије неколико године, који је писао Британац Педи Ешдаун и његова служба, а кориштен је у Хагу да би се пресуђивало Србима.
Братунац: Милорад Додик - Фото: РТРС
Братунац: Милорад ДодикФото: РТРС

Додик, који присуствује помену српским жртвама страдалим у средњем Подрињу, истакао је да ће позвати представнике свих политичких партија да то учине.

Он је упитао зашто данас у Братунцу нема британског, њемачког или америчког амбасадора на мјесту гдје је српска бол, гдје се сјећају на страдање цивила, жена, дјеце, стараца, који су побијени на својим огњиштима.

Предсједник Српске је истакао да се они, који су погинули овдје, нису борили за БиХ него за Републику Српску, те да нису вјеровали да ће се правда дијелити у Сарајеву.

Према његовим ријечима, ниједан Србин овдје није страдао зато што је босански Србин већ што је Србин.

"Наша историја је страдалничка, историја у којој је за нас Србе стратешки намијењено да будемо подијељени, па су нам смислили причу како постоје босански, косовски, србијански Срби", истакао је Додик.

Он је истакао да су Срби наивно вјеровали да ће Суд осудити Насера Орића за злочине који су овдје почињени.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да ово важан дан када се сви сјећају трагедија које су задесиле српски народ у прошлости.

Она је захвалила свима који су се данас окупили у Братунцу, подсјетила на страдање које су задесиле народ на овом простору, те напоменула да се овдје показало да жртве немају исти третман.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да су Срби и данас сами, јер нема никог да разумије бол.

"Сами смо деценије након масакра, злочина и зла. Сами са црним марамама мајки Братунца", истакао је Вулин, који је изасланик предсједника Србије Александар Вучић.

Према његовим ријечима, сваког јула од Срба праве народ који стално мора да се извињава.

Вулин је од српског народа затражио да не заборави и да се сјећа своје боли, јер "зато што је заборавио Брод на Дрини дочекао је Братунац, зато што је заборавио Јасеновац, дочекала га је `Олуја`".

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да су данас овде окупили да одају почаст онима који су страдали на бранику земље која је историјски интересантна за српске непријатеље још од Првог свјетског рата.

Он је подсјетио на страдање Срба у протеклим ратовима на простору Подриња, те истакао да младе генерације треба да знају шта се дешавало на овим просторима.

Начелник општине Братунца Недељко Млађеновић најавио је да је за наредну годину планирана изградња централног спомен обиљежја на улазу у Братунац.

Млађеновић је подсјетио на злочине који су се догодили у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у којем су страдали цивили, жене и дјеца.

"Због тога се сваке године састајемо да одамо почаст свим страдалим", истакао је Млађеновић.

У Братунцу је данас служен парастос за више од 3.500 Срба из средњег Подриња побијених у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.