latinica  ћирилица
10/07/2018 |  18:14 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Статусна конференција у поступку против генерала Младића

Пред Међународним механизмом за кривичне судове - статусна конференција у поступку против генерала Ратка Младића. Први се обратио генерал, који је и овај пут истакао да Хашки суд не признаје. Говорећи о свом здравтвеном стању, Младић је навео да је знатно погоршано. У Тиму његове одбране још истичу да генерал, иако озбиљно болестан, нема одговарајуће лијечење.

"Господине Мерон, господо, ја сам седам година и сдам дана у овој мртвачници, званој Хашки суд. Браним се од НАТО пакта који је растурио моју државу и моје здравље и шири се ко губа по свету", каже Младић.

Овако је обраћање на статусној конференцији почео генерал Младић. Није успио да га заврши, јер га је одмах прекинуо судија Теодор Мерон.

"Тема статусне конференције није НАТО и политички говори о томе. Ако имате нешто да кажете у вези са условима притвора, или о вашем стању реците...", категоричан је Мерон.

"Није ми добро, покварило ми се здравствено стање. Од 2008. године више проблема, нервних и срчаних удара. Тражио сам да ме пусти овај суд да идем на лијечење у Београд, Москву или Пекинг јер ја за западне судове и лекаре не хајем", пожалио се генерал Младић.

Тим одбране одлучио је да не говори о свим здравственим проблемима генерала Младића, већ само о кључним, кардиолошким и неуролошким. То су показали и снимци магнетне резонанце, показани у судници.

"Јасно је да је мозак прошао кроз дегенератвине промјене откако је дошао у притворску јединицу, због чега не знамо јер није хоспитализован и прима терапију у амбуланти у затвору", каже Дан Иветић, тим одбране генерала Ратка Младића.

Одбрана је затражила да буду предузети кораци, који ће Младићу обезбиједити одговарајућу здравствену његу.

И Мерон је од медицинског особља затражио да посвети већу пажњу. Тужилаштво није имало шта да дода, али генерал јесте.

"Срби нисмо криви. НАТО је злочинац. Ми смо жртве ко вам другачије каже лаже. Хиљаде људи болује од рака...Хвала што сте ме саслушали", завршио је Ратко Младић, некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске.