latinica  ћирилица
11/07/2018 |  11:03 | Аутор: РТРС

Брчко: Пчелари још нису наплатили одштету од Владе из 2014. године

Пчелари у Брчком још нису успјели да од Владе Дистрикта наплате оштету коју су претрпили помором пчела 2014. године.
Пчеларство - Фото: РТРС
ПчеларствоФото: РТРС

Тврде да на то имају право јер је, кажу, ресорно владино одјељење искључиви кривац што је до помора пчела дошло. Епилога још нема, на реду је њихова тужба Уставном суду БиХ.

Првих дана након катастрофалних поплава 2014. године Одјељење за пољопривреду у Влади Дистрикта је интензивно запрашивало брчаснку територију од комараца. Препоручили су да због тешког отрова Неопитрал алфа, бацаног из авиона, пчелари затворе кошнице, иако су тих дана температуре биле високе. Већина пчелара је то и урадила.

"Нисам хтио да моје пчеле тај отров унесу у кошницу, и одазвао сам се позиву Владе, затворио своје пчеле, након тога појавило се гушење пчела услед велике температуре, и сви смо ми претрпили неке губитке, неко веће-неко мање", каже пчелар Александар Вучковић. 

Комисија је утврдила да су Пери Живковићу потпуно уништена два друштва, а да је преосталих 48 претрпило угинуће око 30 одсто. Штете су, каже Живковић, биле и веће од налаза комисије.

"Унутра је био хаос, чиста каша, отопио се мед, восак, све се помјешало, тако да ни једно малтене друштво, није било чисто за даљу употребу", прича Перо.

У Влади истичу да пчелари нису доставили ваљане доказе о угинућу пчела, због чега је, наводе, најбоље да спор буде ријешен судским путем.

"Уколико се докаже да је неко починио дјело, заиста отровао те пчеле, имају право на обештећење, уколико не, немају право на обештећење", рекао је Зоран Гајић, шеф Одјељења за пољопривреду.

Око 30 пчелара Удружења Матица тужило је Владу Основном суду због неисплаћивања одштете која је, према пчеларима, износила око 200 марака по друштву. Пресудом је утврђено да Влада треба да обештети пчеларе, али Правобранилаштво се противило и у Апелационом суду је донесена пресуда на штету пчелара.

"Дали су образложење, малтетене, признали су да је све то у реду. Ми смо имали угунуће, али Влада нема везе с тим. Ми смо губитници поново и сад треба да платимо 20.000 марака судских трошкова", наводи Никола Керезовић, предсједник Удружења пчелара Матица. 

Око 30 пчелара упутило је нову тужбу, овај пут Уставном суду БиХ. Ако и они потврде одлуке правосудних институција у Брчком, кажу, слиједи жалба Европском суду за људска права у Стразбуру.