latinica  ћирилица
16/07/2018 |  13:36 | Аутор: СРНА

Марчета: Промијенити нешто или неће уопште бити Срба у Федерацији

Српски делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Миле Марчета упозорава да ће, уколико постојеће стање буде задржано, Федерација бити потпуно етнички очишћена од Срба.
Миле Марчета (фото: pressrs.ba) -
Миле Марчета (фото: pressrs.ba)

Истичући да су свугдје у БиХ повратници у незавидној ситуацији, Марчета је у данашњој изјави за Срну истакао да су српски повратници у Федерацији у најлошијој ситуацији.

"Нема нас у институцијама, нема запошљавања. За 25 година у ФБиХ ниједном није покренут механизам за виталну заштиту српских интереса", рекао је Марчета.

Према његовим ријечима, када су број и положај Срба у питању, у ФБиХ требало би да буде општа узбуна.

"Нажалост, мислим да од нивоа БиХ па надаље нема неког великог залагања. У задње вријеме се поправила слика кад су у питању Србија и Република Српска, али све остало је затајило и као да Срби у Федерацији не постоје“, констатовао је Марчета, подсјећајући да су безбројни апели за поправљање статуса Срба у ФБиХ остали без одговора.

Он наводи да је у првим годинама иза посљедњег рата велики број Срба био заинтересован за повратак у Дрвар и околна мјеста, да је било и конкретног повратка на терену, али да су могућности за опстанак јако лоше.

Марчета прецизира да је било извјесне помоћи за повратнике, али да је она недовољна.

Према његовим ријечима, потребни су подстицаји и радна мјеста како би повратак био одржив.

"Људи умиру, нико се не рађа. Најближа болница је удаљена 120 километара. За 20 и нешто година километар пута није направљен у повратничким општинама, ништа од инфраструктуре, нема посла. То нас ставља у позицију да немамо шта тражити у ФБиХ, то је ситуација која пријети поптуним етничким чишћењем", упозорава Марчета.

Он је позвао међународне и домаће институције да направе ревизију повратка у БиХ.

"Нека направе једну комисију и виде каква је ситуација, јер Срба скоро да нема у ФБиХ", додао је Марчета.

Према подацима којима располаже, на простору Дрвара и сусједних општина број Срба у односу на прије рата свео се на трећину или четвртину.

"На посљедњем попису је у Дрвару било око седам хиљада Срба у односу на предратних 18.000 до 20.000, али је велико питање колико их данас има јер половина њих одлази даље да би зарадила парче хљеба", истакао је Марчета.

Он позива одговорне на савјест и реакцију, јер у супротном, поновио је, Срба у ФБиХ неће бити.

"Ово пријети етничким чишћењем и да једног дана Република Српска буде мултиетнички простор, а ФБиХ у потпуности без Срба", закључио је Марчета.

Осврћући се на изјаву надбискупа врхбосанског кардинала Винка Пуљића да је из "половине БиХ насилно протјерано више од 90 одсто католичке популације, а није омогућен одрживи повратак ни три одсто протјераних", Марчета је рекао да кардинал злоупотребљава позицију коју има кукајући само за једним народом.