latinica  ћирилица
19/07/2018 |  19:29 ⇒ 20/07/2018 | 12:10 | Аутор: РТРС

Срби у Бос. Петровцу огорчени: Ако населите мигранте, иселићете нас!

Мигрантска криза у БиХ све више узима маха. Проблеми Бихаћа и Велике Кладуше пријете ширењем и на Босански Петровац.

Према иницијативи премијера Унско–санског кантона Хусеина Рошића, мигранти би требало да се преселе у Медено Поље, повратничко српско село, на само шест километара од Босанског Петровца. Томе се противе српски повратници. Категоричан је и начелник Босанског Петровца - неће дозволити смјештај избјеглица!

Данас, прије екипе РТРС-а, у Кабинету начелника Босанског Петровца, била је Европска делегација. Тема састанка, била је смјештај миграната на локацију Медено Поље. Резултат састанка не охрабрује, јер како каже Златко Хуљић, начелник општине Петровац, планирају да на локалитет Меденог Поља, смјесте око 500 миграната.

- Из разговора са члановима делегације видио сам да је то готово завршена ствар. С њихове стране мислим да је скоро па готова ствар, а видјећемо шта ће бити код нас - истиче Хуљић.

Хуљић је и даље категоричан - нема прихвата миграната на подручју Босанског Петровца. Приједлог за локацију Меденог Поља стигао је из Кабинета премијера Унско-Санског кантона.

- Као грађанин Босанског Петровца огорчен сам чињеницом да неко може сјести тамо у Бихаћу и одлучити да шаље мигранте у Петровац. Ваљда може јер је Петровац мало гласачко тијело, а сада иду избори, па ми служимо за поткусуривање - каже Хуљић.

Да ситуација буде тежа, локалитет Меденог Поља насељн је српским повратницима. Огорчени су због цијеле ситуације.

- Шта да ради ово становништво? Најбоље је једноставно да иселе нас ако треба њих да доселе. Не знам куда ово води... То би био други пут да се селимо са кућног прага - каже Милорад Мишчевић, повратник у Медено Поље.

И мјештанин Мане Ђукић истиче да локалном становништву не преостаје ништа друго осим селидбе.

Предсједник Одбора за заштиту српске имовине у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић наглашава да је ово неприхватљиво рјешење. Подсјећа на све проблеме које су мигранти проузроковали у посљедњих мјесец дана.

- Раније нисам вјеровао да постоје неки овакви планови, али послије овога вјерујем. Видимо да се мигранти желе населити у српска села у Федерацији одакле су Срби протјерани. Јел` треба Србима повратницима довести мигранте па да се и то мало што их се вратило мора отићи са својих огњишта - пита Радановић.

На овај проблем указује и посланик у ПС БиХ, Никола Шпирић. Мигранти у Меденом Пољу, могли би проузроковати миграцију домицилног становништва.

- У заоштреној ситуацији, домициелно становништво које живи на том простору, може покренути у даље мигрантске токове. Дакле, то становништво може да имигрира из тих простора и то је наопасније што мигрантска криза, у дефинитивној и заоштреној форми, носи у БиХ - истиче Шпирић.

Уколико надлежни успију у својој намјери и покушају да доведу мигранте у Медено Поље, из ове мјесне зајендице данас поручују да су против тога и да су спремни и на протесте уколико њихова воља буде и даље игнорисана.

Како изаћи на крај с мигрантима, по свему судећи, сада више нико не зна. Једно је сигурно, Златко Хуљић неће прихватити одлуку олако, у чему има потпуну подршку грађана Босанског Петровца!