latinica  ћирилица
21/07/2018 |  16:23 ⇒ 22/07/2018 | 09:40 | Аутор: РТРС

Зашто Мектић поново напада институције Српске?

Министар безбједности БиХ Драган Мектић поново напада институције Републике Српске.

Гостујући на БН телевизији, обрушио се на МУП, тврдећи да врх ове институције продаје дрогу у Бањалуци, те позвао родитеље да чувају своју дјецу од таквог врха полиције. Ово је само један у низу Мектићевих покушаја да уруши кредибилитет и институције Српске, али и криминализује МУП, каже министар унутрашњих послова Драган Лукач. Позвао је Мектића да своје аргументе, ако их има, достави СИПА, да би испитали све у вези са његовим наводима.

- Врх МУП-а Републике Српске држи и контролише дрогу у Бањалуци. Иза тога чврсто стојим, имам доста аргумената за то и ако нам се укаже прилика, а надам се да ће нам се указати прилика сада у октобру, доказаћемо да врх МУП-а Републике Српске стоји иза дроге у Бањалуци. Поручујем родитељима и грађанима, чувајте своју дјецу од таквог врха полиције, јер они контролишу довоз дроге у Бањалуку - рекао је јуче Мектић.

Ово је само дио говора министра безбједности БиХ Драгана Мектића у синоћњем гостовању на БН телевизији, чиме се, по ко зна који пут, поново обрушио на МУП Српске.

Министар полиције Драган Лукач позвао је Мектића да достави своје аргументе надлежним. Позива и Републичко тужилашво да од Мектића узме изјаву ради утврђивања истине на наведене околности, јер је, како наводи, бх. министар починио кривично дјело лажног пријављивања због којег мора одговарати, каже Лукач.

"Ако човјек на позицији министра безбједности са чврстим аргументима о `дилању дроге`, као што он каже, нема могућности да покрене поступак о криминалу, онда је потпуно неспособан, или је само лажов без икаквог аргумента који и даље покушава да блати интституције Републике Српске као и раније. Позивам Мектића да своје `чврсте аргументе` достави његовом пријатељу директору Перици Станићу и СИПА, која је управна организација у његовом Министарству безбједности, да испитају све у вези с његовим наводом и за то не морају чекати октобар, јер имају све законске могућности ако имају и наводне Мектићеве доказе, за које одговорно тврдим да су лажни и измишљени, као и све што он ради свих ових година забављајући народ својим кловновским представама", наведено је реаговању министра унутрашњих послова Српске.

И СНСД-ова Душанка Мајкић осуђује Мектићеву изјаву. Подсјећа и на претходне гафове бх. министра, када је оптуживао МУП да је повезан са страдањем Давида Драгичевића.

- Овог човјека, који само испуњава задатке који су његови наредбодавци поставили, треба присилити да своје наводе докаже на, за то, предвиђеном мјесту. Грађани су свјесни ко је Мектић, какве су његове намјере и задаци, али и шта значи када се једно неодговорно лице нађе на овако значајној функцији - каже Мајкићева.

Мектићеве страначке колеге, очекивано, стају на његову страну.

- А како Ви коментаришете да у свакој средини сви знају ко су дилери, а да полиција не ради? То јасно говори да нарко-дилери имају полицијску заштиту и да је полиција дио тог ланца. И ја верујем да Мектић располаже аргументацијом, и знам о чему прича, јер смо такве информације добили, врло вјеродостојне - тврди СДС-ова Александра Пандуревић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић каже да су то озбиљне оптужбе које изискују доказе. Очекује да их Мектић у наредном периоду и докаже, уколико постоје.

- То је тешка клевета МУП-а, за који цијеним да врло професионално ради и има стручне кадрове. Не може се остати при таквој оцјени, а да се не деси сљедећи корак, а то је или да се докаже, што мислим да није могуће, или да се демантује - наводи Ђокић.

А министар Драган Мектић и данас остаје при свом ставу.

- Рекао сам све синоћ, не бих појашњавао. У сат и по емисије сам објаснио, причао и о овоме и ономе, објашњавао... Искористите то колико вам је довољно, колико није - додајте шта год вам одговара - рекао је Мектић.

Овакви иступи Драгана Мектића нижу се један за другим, а све с циљем урушавања кредибилитета институција и Републике Српске, подсјећају из МУП-а. Исто је, кажу, урадио са неутемељеном причом о паравојним и параполицијским јединицама, али и са причом о наоружавању, чиме је свјесно нанио штету Републици Српској.

Министар Лукач истиче да Мектић то ради како би спријечио активирање кривичне пријаве за ратна дешавања у Прњавору, која, како наводи, већ стоји спремна у Тужилаштву БиХ.