latinica  ћирилица
23/07/2018 |  11:05 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Требиње: Трећа фестивалска ноћ - глумачки састав из Куле, са преставом "Родољупци"

Друге вечери Фестивала фестивала у Требињу, наступило је Бјелопољско позориште са представом "Мировна мисија", побједничком представом на црногорском републичком такмичењу.

Данас, у оквиру пратећег програма, почиње и редитељска радионица за младе режисере у аматерским позориштима.

Овогодишње позоришно остварење ансабла из Бијелог Поља, у режији Слободана Маруновића, говори о генерацијским разликама и тежњама, глобалном и локалном погледу на живот, унутар породичним антагонизмима.

Бјелопољски позоришни ансамбл редован је учесник Фестивала у Требињу.

"Требиње подиже љествицу на већи ниво, не само што је овај фестивал такмичарског карактера, него што Требиње има школовану публику. Не смијете доћи и бавити се позориштем, и притом потцијенити публику", каже Предраг Вуковевић, глумац Бјелопољског позоришта.

Шездесетпрво фестивалско окупљање, тврде дугогодишњи учесници, круна је аматерског позоришног стваралаштва некадашње заједничке државе.

Изазов је такмичити се, а истовремено учити од других и размјењивати искуства и приступе.

"Једна од тежњи, коју смо помињали на сасатнку Умјетничког савејта, јесте да се прошири ван регије, на балканске земље, можда Бугарска или Румунија. Али за то треба додатни напор", рекао је Јесенко Музаферија, редитељ, члан Умјетничког савјета Фестивала фестивала.

У оквиру пратећег програма, отворена је изложба портрета познатих позоришних и филмских глумица, под називом "Српске глумачке херионе", ауторке Ане Попов Ратковић.

Треће фестивалске вечери, на позоришној сцени наступиће глумачки састав Културног центра Кула, са представом "Родољупци".