latinica  ћирилица
23/07/2018 |  21:35 ⇒ 21:36 | Аутор: СРНА

Морено неће разговарати о Асанжу

Предсједник Еквадора Лењин Морено неће разговарати о будућности оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, који је у Амбасади Еквадора у Лондону од 2012. године, током посјете Британији и Шпанији, саопштило је данас Министарство спољних послова Еквадора.
Асанж (фото: © AP Photo/ Kirsty Wigglesworth) -
Асанж (фото: © AP Photo/ Kirsty Wigglesworth)

"Министарство спољних послова обавјештава да ни шеф државе ни било који други члан његове делегације неће говорити о питању азила Асанжа током посјете Великој Британији и Шпанији“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је посјета Морена посвећена искључиво његовом учешћу на првом Глобалном самиту о инвалидности, који почиње сутра у Лондону, и промовисању веза Еквадора са Великом Британијом и Мадридом.

У саопштењу се такође одбацују извјештаји медија да је Еквадор већ постигао договор са Лондоном о изручењу Асанжа британским властима.

"Држава Еквадор ће се бавити питањем азила Асанжа само у оквиру међународног права заједно са његовим адвокатима и са Владом Британије. У овом тренутку, имајући у виду сложеност питања, не постоји на видику ни краткорочно ни дугорочно рјешење", наводи се у саопштењу, пренио је "Спутњик".

Асанж је нашао уточиште у Амбасади Еквадора у Лондону након што је у Шведској оптужен за сексуално злостављање. Иако су ове оптужбе од тада одбачене, Асанж страхује од изручења САД гдје га траже власти због објављивања тајних дипломатских депеша.