latinica  ћирилица
24/07/2018 |  12:41 ⇒ 20:21 | Аутор: СРНА

Малетић: Оркестрирани напад на Министарство и Владу

Помоћник министра за пољопривреду Републике Српске Зоран Малетић тврди да оптужбе СДС-а о дијељењу подстицаја према страначкој припадности представљају оркестрирани напад на Министарство и Владу Републике Српске, при чему се све позитивне мјере жели умањити и представити као лоше.

Малетић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да из СДС-а нису учинили ништа на заштити домаће пољопривредне производње, иако је четири године њихов представник /министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић/ у Савјету министара, већ су дозволили увоз "свега и свачега".

- СДС жели све што је добро представити у лошем контексту. Намјера им је преко пољопривредних произвођача добити неки глас. Ово су јефтини политички трикови - оцијенио је Малетић.

Директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске Саво Минић рекао је да је јавном позиву за капиталне инвестиције, који је јуче критиковао СДС, претходила озбиљна расправа са представницима удружења пољопривредних произвођача, а и преузет је модел из земаља окружења и ЕУ.

Он је навео да прошле године подстицаји за механизацију нису ни били у правилнику.

- Јавним позивом је предвиђено да пољопривредни произвођачи добију 30 одсто средстава прихватљивих трошкова инвестиције. Све је урађено више него транспарентно, јер је прије јавног позива на страници Агенције и Министарства објављен приједлог правилника, на који нисмо добили ниједну притужбу - појаснио је Минић.

Према његовим ријечима, позив се односио на седам врста инвестиција на укупна средства од четири и по милиона КМ, која су касније увећана, гдје је примијењен модел да захтјеви буду обрађивани према времену приспијећа у Агенцију, која спроводи правилник.

- Постојали су лимити који штите мале и просјечне пољопривредне произвођаче у Српској, тако да је максималан лимит које је пољопривредник добио 30.000 КМ, без обзира на висину цијене његовог трактора или другог уређаја - појаснио је Минић.

Према његовим ријечима, ово је најправичнији могући модел приликом додјеле постицаја за капиталне инвестиције.

- Нова концепција аграрног буџета увећана је за 11 милиона КМ и 18 одсто је већи у односу на прошлу годину - закључио је Минић.

Члан Одбора за пољопривреду СДС-а Предраг Јовић затражио је јуче од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске да буду уважени сви захтјеви пољопривредника који су предали захтјев за подстицај за пољопривредну механизацију.

Јовић је на конференцији за новинаре у Бијељини назвао недопустивим начин додјеле милион КМ подстицаја за пољопривредну механизацију, односно тракторе, наводећи да је тај новац утрошен за три минута и додијељен по 81 захтјеву који су у том року предати у Пошти.

Он је критиковао СНСД и њихове коалиционе партнере ДНС и СП због начина расподјеле новца из буџета Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и изразио сумњу да се подстицаји дијеле према страначкој припадности.